Antalya Sivil Toplum Kuruluşları Buluşması

Antalya Sivil Toplum Kuruluşları Buluşması

Başbakan Yıldırım: (4)-"(Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi) İstikrar ve güven kalıcı hale gelecek. İktidar vardı, yoktu, hükümet kuruldu, kurulmadı, böyle bir mesele artık gündemden kalkıyor. İşinizin, gücünüzün arasında bir de hükümeti düşünecek haliniz y

ANTALYA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne ilişkin, "İstikrar ve güven kalıcı hale gelecek. İktidar vardı, yoktu, hükümet kuruldu, kurulmadı, böyle bir mesele artık gündemden kalkıyor. İşinizin, gücünüzün arasında bir de hükümeti düşünecek haliniz yok. Seçeceksiniz, kuracaksınız. Bir daha seçimde tekrar kararınızı vereceksiniz, yetkiyi iki sandık arasında uygun gördüğünüz birine tevdi edeceksiniz." dedi.

Yıldırım, Mimar Sinan Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Antalya Sivil Toplum Kuruluşları Buluşması"nda yaptığı konuşmada, partili cumhurbaşkanının tarafsız olamayacağı şeklinde eleştiriler yapıldığını belirterek, "Ben de partiliyim, ben de başbakanım, şimdilik. Tarafsızlık ayrı, partili olmak ayrı. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı da partili, yarın iktidar olursa partisini bırakacak mı? Kimse bırakmaz. Herkesin gönlünde bir parti vardır, ister resmi ister gayriresmi." diye konuştu.

Anayasa değişikliğinin zamansız olduğuna yönelik söylemlere ilişkin de Başbakan Yıldırım, şöyle konuştu:

"Zamanı ne zaman olacak, 1950 yılından beri konuşuluyor. Demokrat Parti zamanında bile konuşulmuş. Olmadı rahmetli Türkeş, olmadı rahmetli Erbakan, rahmetli Özal, rahmetli Demirel, rahmetli Ecevit. Ecevit, açıkça dememiş ama Anayasa kitapçığı fırlatıldığı zaman, o günün Cumhurbaşkanı için ne dediğini hepiniz biliyorsunuz. Yani yakın siyasi tarihimizde bu çift başlılık hep sorun olmuş. Çiftçilerimiz bilir, 'Çatal kazık toprağa girmez.' Bu, onun gibi bir şey. Bir yerde iki başlılık olduğu zaman orada idare olmaz."

Türkiye Cumhuriyeti'nin 65. hükümetinin başbakanı olarak anayasa değişikliğini hararetle savunduğunu, bu değişikliğin memleket için çok önemli olduğunu vurgulayan Yıldırım, "İnsanlar gelip geçici ama geleceğe bir eser bırakmak, sorunları torunlara bırakmamak bizim şiarımızdır. Bugün bu değişikliğin yapılma sebebi uzun yıllardan beri yaşanan ve bütün milletin kafasını meşgul eden bu meseleyi çözüme kavuşturmak." ifadelerini kullandı.

Anayasa değişikliğinin zamansız değil, geç kalmış bir iş olduğunu dile getiren Yıldırım, biriken sorunları çözmenin AK Parti'ye nasip olduğunu, bugün dağ gibi sorunları, dağ gibi hizmetlere dönüştürerek geldiklerini söyledi.

- "Ekonomi daha da güçlenecek"

Başbakan Yıldırım, anayasa değişikliğinin ne getireceğine ilişkin değerlendirmesini şöyle sürdürdü:

"İstikrar ve güven kalıcı hale gelecek. İktidar vardı, yoktu, hükümet kuruldu, kurulmadı, böyle bir mesele artık gündemden kalkıyor. İşinizin, gücünüzün arasında bir de hükümeti düşünecek haliniz yok. Seçeceksiniz, kuracaksınız. Bir daha seçimde tekrar kararınızı vereceksiniz, yetkiyi iki sandık arasında uygun gördüğünüz birine tevdi edeceksiniz. Hızlı ve etkili icraat, bürokratik labirentlerde yorgun düşmeyeceksiniz. Bürokrasi, daha hızlı çalışacak, daha etkin çalışacak. Vatandaşın beklentisine anında karşılık verecek. Ekonomi daha da güçlenecek, neden? Çünkü istikrar olursa, öngörülebilirlik olursa, güven olursa daha çok yatırım yapılacak.

Siz önünüzü görürseniz, gelecek 5 seneyi görürseniz, ona göre iş yaparsınız ama ne olacak, acaba erken seçim mi olacak, acaba başka bir karışıklık mı olacak, hele bekleyelim, görelim, sürekli belirsizlikle ülke kan kaybediyor, zaman kaybediyor. Güçlü kalkınma ve büyük projeler birer birer hayata geçecek."

Başbakan Yıldırım, milletin her seçimde AK Parti'ye daha fazla destek verdiğini, daha fazla güç verdiğini, AK Parti'nin de altında kalmadığını, büyük büyük eserleri, projeleri, dünyayı kriz kasıp kavururken yaptıklarını anlattı.

Dünyanın en büyük havalimanını yaptıklarını hatırlatan Başbakan Yıldırım, dünyanın en geniş köprüsü Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü ve dünyanın 3. büyük köprüsü Osman Gazi Köprüsü'nü, ecdadın 150 yıllık hayali Marmaray'ı hizmete açtıklarını anımsattı.

"Bu millet her şeyin en iyisine layık." diyen Yıldırım, "Fatih, İstanbul'u fethederken gemileri karadan yürüttü, onun torunları Recep Tayyip Erdoğan ve arkadaşları da trenlerle arabaları denizin altından geçirdi. Bütün bunlar bu millete yakışır." şeklinde konuştu.

-"94 yılda 65 hükümet, yahu 14 ayda bir hükümet ne yapar?"

İstikrar olunca büyüme ve kalkınmanın daha kesintisiz devam edeceğini vurgulayan Yıldırım, şunları dile getirdi:

"Bakın, esasında 65. hükümetteyiz. 1923'ten beri 65 hükümet, yani 94 yılda 65 hükümet, 94'ü 65'e bölün. 14 ay, yahu 14 ayda bir hükümet ne yapar? Soruyorum size, geldi hükümet iş başına. Mevlüt Bey'in (Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu) zaten yurt dışından geldiği yok. Leyleği havada görmüş, bir gün orada, bir gün burada. Nerede Mevlüt Bey? Kendisi bile nerede olduğunu bilmiyor, seyahat etmekten hatırlayamıyor. Allah Hülya Hanım'a sabır versin, neyse geliyor, hükümet kuruluyor, bakanlar atanıyor, gelen giden, tebrikler falan 2-3 ay tebrik, 6 ayı da buluyor, sonra haydi bakalım anlatın, 'Bu bakanlıkta ne var, ne yok', birifingler, 3-4 ay da o, al sana etti 9-10 ay, geriye 4 ay kaldı, 'Biz artık eşyaları toplayalım, veda ziyaretlerine başlayalım.'

Sistem böyle çalışıyor, gülmeyin. Memleketimizin durumu bu, bunu ortadan kaldırmamız lazım."

Başbakan Binali Yıldırım, "Kalkınma açığımızı kapatmamız lazım. Türkiye çok önemli bir yerde, eğer 4 yılda bir seçim olsaydı, hiç hükümet değişmeseydi, bugünkü 65. hükümet 2183 senesinde kurulacaktı. 2017'deyiz, 2183'e kadar daha çok zaman var. Amerika 228 yıl önce başlamış başkanlık sistemine, o günden bugüne bir yıl sapma yok, 45. başkanını seçti. İstikrar bu, istikrar olunca her şey oluyor." ifadelerini kullandı.

- Seçme ve seçilme yaşı

Yıldırım, 18 yaşla 25 yaş arasında 8,5 milyonluk genç nüfus bulunduğunu kaydederek, "Bu gençlere biz diyoruz ki: 'Sen seçerken bize lazımsın ama seçilme zamanı, hele dur, büyükler varken sen niye ön plana çıkıyorsun?' Seçiyorsa, seçilecek, seçme yeterliliğine sahip, seçilme yeterliliğine de sahiptir, bu evrensel hukuk kaidesidir. Dolayısıyla ben bunun nesine karşı çıkıyorlar anlayabilmiş değilim, siz anladıysanız bana anlatın." değerlendirmesinde bulundu.

"16 Nisan'da bir karar vereceğiz, vereceğimiz karar şüphesiz milletin kararıdır, milletin kararı ne olursa olsun, başımız, gözümüz üstünde yeri vardır." diyen Başbakan Binali Yıldırım, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Biz neden bu değişime ihtiyaç olduğunu her yeri gezerek, her vatandaşımızla buluşarak anlatacağız. Sizin de sivil toplum kuruluşları temsilcileri olarak bizim kadar sorumluluğunuz var çünkü bu, gelecek kuşakların kararıdır, çocuklarımızın, torunlarımızın geleceğine karar vereceğiz. Ya onların aydınlık geleceğini inşa edeceğiz ya da sorunları onların üzerine bırakıp bu dünyadan göç edeceğiz, bunu yapamayız. Bu sorumluluğu üzerimizden atamayız. Onun için 16 Nisan, inşallah demokrasimizin daha da güçlenmesi, ülkemizin 2023 hedeflerine daha kararlı bir şekilde ulaşması ve milletimizin birliği, beraberliği, kardeşliği ve bekası için önemli bir gündür."

Başbakan Yıldırım, salondakilere hitaben "Kararınız, kararınız, kararınız?" şeklinde soru yöneltti. Salondakiler de "Evet." diyerek karşılık verdi. Bunun üzerine Başbakan Binali Yıldırım, "Evet"iniz bol olsun." dedi.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :