Antakya künefesi Avrupa'da tescil peşinde

Antakya künefesi Avrupa'da tescil peşinde

Enfes lezzetiyle yaklaşık 4 yıl önce coğrafi işaret tescili almaya hak kazanan Antakya künefesi, şimdi de Avrupa'da tescillenmeye hazırlanıyor - ATSO Başkanı Çinçin:- "Antakya künefesi, ülkemizdeki tescilinin 4. yılını doldurdu, biz tescilden sonra kendi

HATAY (AA) - LALE KÖKLÜ - Tel kadayıfın arasına konulan özel tuzsuz peyniriyle tereyağında kızartılan ve üzerine dökülen şerbetiyle eşsiz bir tada dönüşen Antakya künefesi, Avrupa Birliği (AB) marka tescili almaya hazırlanıyor.

Osmanlı mutfağının en önemli tatlıları arasında yer alan, dünyanın ilk peynir tatlısı olarak bilinen künefe, yüzyıllardır Türk damak tadına hitap ediyor.

Yüzlerce yıllık geçmişine rağmen bugüne kadar özelliğini kaybetmeden gelen tel kadayıf, tereyağı, tuzsuz peynir ve şerbetten yapılan künefe, kenti ziyarete gelen yerli ve yabancıların tüketmek istedikleri tatlılar listesinde her zaman ilk sırada yer alıyor.

Yaklaşık 4 yıl önce coğrafi işaret belgesi almaya hak kazanan Antakya'nın künefesi için şimdi de Avrupa 'da marka tescili alınması için çalışmalar yürütülüyor.

Bu kapsamda Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Antakya künefesinin Avrupa Birliği marka tescili alması için Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) ile protokol imzaladı.

- Markalaşma süreci 4 yıl önce başladı

ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, AA muhabirine, Antakya künefesinin 4 yıl önce coğrafi işaret belgesi almasıyla ulusal anlamda markalaşma sürecini tamamladığını söyledi.

Bu süreçte Antakya künefesinin doğru üretim ve tüketimi için esnafın çalışmalarını disiplin altına almaya çalıştıklarını kaydeden Çinçin, şöyle devam etti:

"Antakya için künefe çok büyük bir hazine. Bundan yeterince yararlanmaya ve yöremizin tanıtımını yapmaya çalışıyoruz. Antakya künefesi, ülkemizdeki tescilinin 4. yılını doldurdu, biz tescilden sonra kendi üreticimize eğittik, doğru üretimler sağladık. Şimdi uluslararası arenaya çıkıyoruz. Böylece Antakya künefesinin Avrupa ülkelerine de tanıtımını sağlayacağız ve ürünümüzü daha çok sanayileştirip dünyaya ihraç etmeye çalışacağız. Böyle önemli bir lezzetin uluslararası bazda da kabul görmesi, bu lezzetin merkezinin Hatay, Antakya olduğunun bilinmesi gurme turizmine de katkı verecektir."

Antakya mutfağında 600'e yakın yemek çeşidinin bulunduğunu belirten Çinçin, bu anlamda künefenin yanı sıra birçok tescil edilmesi gereken ürünlerin bulunduğunun da altını çizdi.

Çinçin, tescildeki çalışmalarla Antakya'nın yemek çeşitliliğini dünyaya tanıtmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Antakya künefesi Avrupa'da tescil peşinde

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :