Anne elinden "çölyak hastaları"na özel pastane

Anne elinden "çölyak hastaları"na özel pastane

Erzurum'da 5 çocuk annesi Ayşegül Demirtaş, kendisi de çölyak hastası olan kızı ve diğer hastaların taze gıda ihtiyaçlarını karşılamak için KOSGEB'ten destek alarak kurduğu pastanede glutensiz ekmek, kurabiye ve pasta üretiyor- Demirtaş:- "Bu hastalık ço

ERZURUM (AA) - İLHAMİ ERKILIÇ - Erzurum'da 5 çocuk annesi Ayşegül Demirtaş, KOSGEB'ten destek alarak kurduğu pastanede, kendisi de çölyak hastası olan kızı ve diğer hastaların glutensiz gıda ihtiyaçlarını gidermek için anne eliyle ekmek, kurabiye ve yaş pasta gibi çeşitli gıdalar yapıyor.

Kurtuluş Mahallesi'nde yaşayan Ayşegül Demirtaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 17 yaşındaki kızı Rümeysa'nın 1,5 yaşından itibaren sürekli karın ağrısı ile sık sık kilo verme şikayeti olduğunu ve gittikleri hastanede çocuğuna çölyak hastalığı teşhisi konulduğunu söyledi.

Yaklaşık 17 yıldır kızının hastalık nedeniyle diyette olduğunu ifade eden Demirtaş, "Ev hanımıydım. Hem kızım hem de çölyak hastalarının yaşadıkları sıkıntıyı bildiğimiz için böyle bir girişimde bulunduk. Çünkü çölyak hastaları her şey yiyemiyor ve istediği her şeyi hemen bulamıyor. Artık bu bölgede çölyak hastaları istedikleri yiyecekleri sipariş vererek taze bir şekilde ulaşabilecek." dedi.

Demirtaş, küçük yaşta çocuğunun hasta olmasıyla çeşitli zorluklara göğüs gerdiklerini belirterek, aynı zamanda kızının her gıdayı alamaması nedeniyle de akraba ilişkilerini kestiklerini ifade etti.

Çölyak hastası birinin neler yiyebileceği ve neleri yememesi konusunda herkesin bilgi sahibi olmadığını aktaran Demirtaş, "Kızım bazı ürünleri isteyince o bana neden yasak, neden yiyemiyorum, deyince bizde her şey bitiyordu. Mesela bir tatlıyı o yiyemeyince biz de yiyemiyorduk. O nedenle akraba ve komşulara gidiş gelişleri bıraktık. Çünkü herkes çölyak hastalarının neler yiyip yiyemediğini bilmiyordu. Uzun yıllar bu hastalıkla ilgili ürünleri bulana kadar zorluklar çektik. Çoğu zaman İstanbul ve yurt dışından glutensiz ürün sipariş veriyorduk." diye konuştu.

Demirtaş, siparişle gelen ürünlerin çoğu zaman bayatladığını belirterek şöyle devam etti:

"Siparişle gelen ürünler uzak yoldan geldiği için bayatlıyor ve kızım yemek istemiyordu. O da bizim gibi çıtır ekmek, taze ürünler istiyordu. Bu hastalık çok zor, yaşamayan bilemez. Okulda herkes simit alıp yiyebiliyor, benim kızım yiyemiyordu. Arkadaşları marketten kek, tatlı türleri alıyordu ama kızım yediğinde hastalandığı için alamıyordu. Arkadaşlarına bakıyor, boynu bükük kalıyordu. Bu da bizleri çok üzüyordu. Hiç bir yere gidemiyor, sosyal aktivitelere katılamıyordu. Bundan dolayı pastane açmak en güzel çözüm oldu."

- "Kesinlikle kar amacı gütmüyoruz"

Yaklaşık 9 ay önce girişimci sertifikasını aldıktan sonra glutensiz ürünlerin yapıldığı pastane açan Demirtaş, kurabiye, yaş pasta, su böreği, mantı ve baklava gibi ürünler yapmaya başladığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Biz bu zorlukları çektik, insanlar çekmesin diye pastane açmaya karar verdik. Anne babalar artık üzülmesin. Çölyak hastaları bayramlarda, özel günlerde bir yere gittiklerinde tatlı tarzı şeklinde çeşitler gördüklerinde 'bizim de var' desinler gözleri kalmasın yani. Bu tarz ürünler çabuk bayatladığı için sipariş üzerine çölyak hastalarına özel ne istiyorlarsa hazırlıyor gönderiyoruz. Kesinlikle kar amacı gütmüyoruz. Bize ulaşanlar çok memnun kaldıklarını söylüyor. Kendi çocuğuma hazırladıklarımı onlara da yapıyorum."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :