Ankara'nın dev santralini Diyarbakırlı firma satın aldı

Ankara'nın dev santralini Diyarbakırlı firma satın aldı

Çayırhan Termik Santrali ve maden sahalarının özelleştirme ihalesini 20 milyar liralık teklifiyle Diyarbakır merkezli Akçadağ İnşaat Enerji Madencilik Anonim Şirketi kazandı. Özelleştirme kapsamında santralde en az 2 bin 50 personel çalıştırılacak.

Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Çayırhan Termik Santrali ve maden sahalarının özelleştirme ihalesi sonuçlandı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen nihai pazarlık görüşmelerinde Akçadağ İnşaat Enerji Madencilik Anonim Şirketi, 20 milyar liralık teklifiyle ihaleyi kazanan firma oldu.

Rekabetçi İhale Süreci Yaşandı

Özelleştirme ihalesine toplamda beş firma katıldı:

  • Okyanus Benzin İstasyon İşletmeciliği A.Ş.
  • Aslan Yapı ve Thirty Five Ortak Girişim Grubu
  • DSM Teknik Madencilik Kimyevi Ürünler ve İnşaat A.Ş.
  • Çelikler Taahhüt İnşaat ve Sanayi A.Ş.
  • Akçadağ İnşaat Enerji Madencilik A.Ş.

İhale ilk turda kapalı tekliflerle başladı ve en yüksek teklif 13 milyar 50 milyon lira olarak kaydedildi. Elemeli ikinci turda DSM Teknik Madencilik en düşük teklifi vererek elendi.

Ardından açık artırma süreci başladı. 15 milyar 600 milyon liradan başlayan açık artırmada firmalar sırasıyla çekilirken, Akçadağ İnşaat Enerji Madencilik A.Ş., 17 turun ardından 20 milyar lira ile ihaleyi kazandı.

ankara-santral.jpg

Santralde 5 Yıl Boyunca En Az 2 Bin 50 Personel Çalıştırılacak

Özelleştirme İdaresi, ihale şartlarına istihdam zorunluluğu getirdi. Buna göre, santralde 5 yıl boyunca asgari 2 bin 50 personel istihdam edilmek zorunda olacak.

Ayrıca, ihale peşin fiyat esasına göre yapıldı. Ancak, vadeli ödeme yapmak isteyen yatırımcılar için ihale bedelinin yüzde 20’sinin peşin ödenmesi şartıyla, 72 ay vadeli ödeme imkânı sunuldu. Vadeye bırakılan tutar için TÜFE ve ÜFE yıllık değişim oranlarının ortalaması baz alınarak vade farkı uygulanacak.

Özelleştirilen santral için devletin herhangi bir elektrik alım garantisi sağlamadığı da açıklandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.