Ankara'da yağmur sonrası kimyasal reaksiyon iddiası
Ankara’nın Sincan ilçesi Yenikent’te ana yol kenarına dökülen hafriyat atıkları yağmurla reaksiyona girerek kötü koku ve duman oluşturdu. AFAD ekipleri bölgede inceleme yaparak numune aldı, laboratuvar süreci başlatıldı.
Olay, Sincan Yenikent’te ana arter üzerindeki boş alana dökülen hafriyat atıklarının yağış sonrası kimyasal reaksiyona girdiği iddiasıyla gündeme geldi. Bölge sakinleri, yoğun kötü koku ve yer yer yükselen duman nedeniyle tedirgin olduklarını belirterek durumu yetkililere bildirdi.
İhbar üzerine olay yerine gelen AFAD ekipleri, çevrede güvenlik önlemleri alarak gaz ölçümü yaptı ve analiz için numune topladı. Alınan örneklerin laboratuvar ortamında inceleneceği, sonuçlara göre gerekli işlemlerin yapılacağı öğrenildi.
“Dökülen kaçak malzeme aktif olmaya başladı”
Bölgede yaşayan kamu emeklisi Selçuk Öz, atıkların yağmurla birlikte reaksiyona girdiğini öne sürerek şunları söyledi:
“Demir dökümhanesinden geldiğini düşündüğüm atığı yaklaşık 10-12 gündür görüyordum. Dün yağmurla birlikte buradaki dökülen kaçak malzeme aktif olmaya başladı. Duman ve çok pis bir koku yaydı. Zehirli olabileceğini düşünerek 112’yi aradım. AFAD gelip inceleme ve gaz ölçümü yaptı. Herhangi bir tehlikeli durum olmadığını söylediler ama etrafa yayılan ağır bir koku var.”

Denetim tartışması: ABB sorumluluk alanı iddiası
Vatandaşlar, hafriyat dökümünün Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) sorumluluk alanında gerçekleştiğini iddia ederek denetim eksikliği bulunduğunu savundu.
Selçuk Öz, yağmur suyunun atıkları dere yataklarına ve ormanlık alanlara taşıyabileceğine dikkat çekerek, “Kaçak döküm olduğunu düşünüyorum. Eğer ABB ilgileniyorsa gereğini yapmasını talep ediyorum” ifadelerini kullandı.
“Sağlık açısından risk oluşabilir”
Köyüne giderken yol kenarındaki atıkları fark ettiğini belirten Hakan Deniz ise kokudan bölgede duramadığını ifade ederek, “Burası Ayaş-Beypazarı yolu üzerinde. Sanayi atığının ana yol kenarına atılması bizi derinden üzdü. Yağmurla birlikte bu atık suya karışıyor. Sağlık açısından tehlike arz ediyor” dedi.

Laboratuvar sonuçları bekleniyor
Yetkililer, olay yerinden alınan numunelerin analiz sürecinin devam ettiğini, sonuçlara göre gerekli idari ve çevresel işlemlerin uygulanacağını bildirdi. Bölge sakinleri ise benzer olayların yaşanmaması için denetimlerin artırılmasını talep etti.
Kaynak:
