Ankara'da umut veren hasat

Ankara'da umut veren hasat

Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı TİGEM’in Polatlı Tarım İşletmesi’nde buğday ve arpa hasadı tüm hızıyla devam ediyor. Bu yıl 85 bin dönüm araziden yaklaşık 20 bin ton ürün beklenirken, üretimde yüzde 30 artış öngörülüyor.

Anadolu’nun en verimli tahıl üretim bölgelerinden biri olan Ankara Polatlı Tarım İşletmesi'nde buğday ve arpa hasadı yoğun mesaiyle sürdürülüyor. Yaklaşık 211 bin dekarlık araziye sahip olan işletme, hem hayvancılık faaliyetleri hem de sertifikalı tohum üretimiyle öne çıkıyor.

2024 sezonunda 25 bin 569 dekarda Tosunbey, 18 bin 651 dekarda Bezostaja, bin 983 dekarda Selami Bey, 210 dekarda Karakalpak, 4 bin 25 dekarda Reis ve 21 bin 401 dekarda Kızıltan-91 makarnalık buğday ekildi. Ayrıca 9 bin 757 dekarda Tarm-92 arpa çeşidi üretildi.

Ankara'da umut veren hasat

“20 Bin Ton Ürün Bekliyoruz”

Polatlı Tarım İşletmesi Bitkisel Üretim Şefi Sinan Güre, bu yıl kurak geçmesine rağmen verimin tatmin edici olduğunu belirtti:

“85 bin dönümde hububat, 15 bin dekarda yem bitkileri ekili. 20 bin ton ürün beklentimiz var. Bunun 15 bin tonu tohumluk olarak ayrılıyor. Arpa hasadımız bitti, buğdayla devam ediyoruz” dedi.

Güre, bu yıl arpadan 320 kilogram, buğdaydan ise 250 kilogram dekara verim beklediklerini belirterek, özellikle Selami Bey çeşidinin kurak koşullarda bile iyi verim verdiğini vurguladı.

Ankara'da umut veren hasat

Modern Tarım Uygulamalarıyla Kaybın Önüne Geçiliyor

Hasat sürecinde 24 biçerdöver ve 6 tır, 70 personelle çalışmaları yürütüyor. Ürünler doğrudan tırlara yüklenerek büyük silolara taşınıyor. Bu silolar 3 milyar tonluk kapasiteye sahip. Ürünlerin karışmaması için son teknoloji Sortex sistemi, nem ve ısı ölçerlerle donatılmış silolar kullanılıyor.

“Personelimiz tamamen yetkin, bilinçli insanlar. Ürünleri birbirine karıştırmadan, paketleyerek çiftçimize ulaştırıyoruz” diyen Güre, üretimin her aşamasında yüksek kalite ve standart esas alındığını vurguladı.

Ankara'da umut veren hasat

Sertifikalı Tohumlarla Türk Çiftçisine Katkı

İşletmede her yıl yaklaşık 20 bin ton mahsul ve 15 bin ton tohum üretimi gerçekleştiriliyor. Elde edilen sertifikalı tohumluk buğdaylar, bayiler aracılığıyla Türkiye’nin dört bir yanındaki çiftçilere ulaştırılıyor. Böylece yerli üretim desteklenirken, dışa bağımlılık da azaltılıyor.

Gelecek Sezon İçin Planlama Şimdiden Başladı

TİGEM Polatlı, gelecek sezon için de üretim planlamasını şimdiden yaptı. Güre, taleplere göre tohum ekimi yaptıklarını belirterek şu uyarıda bulundu:

“Çiftçilerimiz, tarım sigortasını ihmal etmesin. İklim değişikliklerine karşı güvende olmak çok önemli.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.