Ankara Barosu Gelincik Merkezi 5 yaşında

Ankara Barosu Gelincik Merkezi 5 yaşında

Baro Başkanı Canduran:- "Merkezimizin 7 gün 24 saat hizmet veren telefonu binlerce, kapısı ise on binlerce kez çalındı. Merkezde uzman rehber ve gönüllü avukat arkadaşlarımız kendilerine ulaşan her kadının derdine çare bulmaya çalıştı"

ANKARA (AA) - Ankara Barosunca mağdur kadınlara hukuki yardımda bulunmak amacıyla kurulan Gelincik Merkezinin 5. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla "Gelincik: Umuda Uzanan El" paneli düzenlendi.

Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran, panelin açılışında, Gelincik Merkezinin şiddet mağduru kadınlara yardım eli uzatılması için kurulduğunu söyledi.

Türkiye'de günde en az bir kadının namus ya da töre bahanesiyle öldürüldüğünü dile getiren Canduran, her 10 kadından 4'ünün, en yakınındaki kişilerden fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik ve sosyal şiddet gördüğünü belirtti.

Gelincik Merkezinin kadınların umudu olduğunu belirten Canduran, şöyle devam etti:

"Merkezimizin 7 gün 24 saat hizmet veren telefonu binlerce, kapısı ise on binlerce kez çalındı. Merkezde uzman rehber ve gönüllü avukat arkadaşlarımız kendilerine ulaşan her kadının derdine çare bulmaya çalıştı. Kadına yönelik şiddet bir insan hakkı ihlalidir. Kadına yönelik şiddet, sadece bir kadın sorunu değil, toplumsal bir meseledir. Bunu çözmek için sosyoekonomik koşullar, politik gelişmeler ve kültürel etkinliklerin birlikte kullanılması gerekmektedir. Erkek egemen zihniyet, kadın erkek eşitliğini göz ardı eden yönetim anlayışı, şiddetin önlenmesine dair yasaların hayata geçirilememesi karşısında kadına yönelik şiddetle mücadele için hazırlanan ulusal eylem planı, hızla ve kararlı bir devlet politikası olarak hayata geçirilmelidir."

Hakimlere çağrıda bulunan Canduran, haksız tahrik ve iyi hal indirimine dair maddelerin, şiddet, taciz ve tecavüz mağduru kadınların davalarında uygulanmamasını istedi.

Daha sonra, Gelincik Merkezi Başkanı Aslı Koçak Arıhan'ın oturum başkanlığını yaptığı panele geçildi.

- "Mağdur odaklı etkin hizmet modelini kurmayı hedefliyoruz"

Adalet Bakanlığı Mağdur Hakları Daire Başkanı Muhittin Özdemir ise uluslararası standartlara uygun, etik değerlere bağlı, sürdürülebilir mağdur odaklı etkin hizmet modelini kurmayı hedeflediklerini kaydetti.

Özdemir, "Şu anki sistemde sadece çocuk ve aile mahkemelerinde yer alan sosyal, psikososyal destek hizmetlerini tüm adli sürece yaygınlaştırarak, tüm ülke çapına, 139 ağır ceza merkezine yaymayı düşünüyoruz." dedi.

Yargı Reformu Stratejisi'ne ilk kez aile içi şiddetle mücadelede koruma ve soruşturmanın etkinliğinin artırılması hedefini koyduklarını anımsatan Özdemir, bu doğrultuda çalışmalarını sürdürdüklerini bildirdi.

- "Her evde yaşayan kız Özgecan'dır"

Mersin'in Tarsus ilçesinde öldürülen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın babası Mehmet Aslan da eşiyle karşılaşan bir kadının "Siz bizim Özgecan'ımızın annesi misiniz?" diye sorduğunu belirtti.

Aslan, "Her evde yaşayan kız çocuğu Özgecan'dır. Her evde yaşayan kız çocuğu bir melek. Dünyayı yöneten en kudretli devlet adamlarını doğuran, yetiştiren kadındır, Özgecanlardır, gelinciklerdir." ifadelerini kullandı.

Tiyatro oyuncusu Selçuk Yöntem de şiddetsiz bir dünya, barış ve demokrasi dolu bir Türkiye temennisinde bulundu.

Panelde ayrıca Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, gazeteci Şirin Payzın ile Mine Söğüt de konuşma yaptı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :