"Ani Kalp Durmasında Ölümlerin Önlenmesi Sempozyumu"

"Ani Kalp Durmasında Ölümlerin Önlenmesi Sempozyumu"

Kemerburgaz Üniversitesi ve Hayatta Kal Derneği iş birliğiyle düzenlenen sempozyumda, ani kalp durması sırasında yapılması gerekenler ele alındı- Program çerçevesinde ayrıca "Ayaklı Cankurtaran Mobil Sağlık Projesi" tanıtıldı

İSTANBUL (AA) - Kemerburgaz Üniversitesi ile Hayatta Kal Derneği iş birliğiyle "Ani Kalp Durmasında Ölümlerin Önlenmesi" konulu sempozyum düzenlendi.

Kemerburgaz Üniversitesi Eczacılık Fakültesinin ev sahipliğinde Mahmutbey Yerleşkesi Fatma Altınbaş konferans salonunda gerçekleştirilen sempozyumda öğrenciler, maket mankenler üzerindeki uygulamayla ani kalp durmasına karşı yapılacakları anlattı.

Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akgül Yeşilada daha sonra yaptığı konuşmada, dünyada ölüm nedenlerinin başında ani kalp durmalarının geldiğini söyledi.

Uygun müdahaleyle ani kalp durmalarında hayatta kalma şansının artabileceğini belirten Yeşilada, "Ani kalp durmalarına karşı çok uzun vadeli eğitimler almak gerekmiyor. Temel eğitimle müdahale yapılabilir. Toplantımız da ani kalp durması sonucu ölümlerle ilgili olarak toplumu bilinçlendirmeyi hedefliyor. Ayrıca eğitim stratejimiz hasta odaklı eğitim üzerine kurulmuştur. Öğrencilerimiz, Dünya Sağlık Teşkilatı tarafından bir eczacıya atfedilen 8 yıldızdan bakım verme eğitimini de alıyorlar" dedi.

Hayatta Kal Derneği Başkanı Doç. Dr. Mutlu Vural ise ABD ile Türkiye karşılaştırıldığında, ABD'de 100 milyon, Türkiye'de ise on binlerle ifade edilebilecek ilk yardımcı bulunduğunu aktardı. ABD'de 36 milyon, Türkiye'de ise 10 bin kalp şok cihazı bulunduğunu dile getiren Vural, cihazlara da kurumsal firmaların sahip olduğunu ifade etti.

Cansın İlk Yardım Eğitim Merkezi Müdürü Necip Güzelsu da maket manken üzerinde ani kalp durmalarında ilk müdahalenin nasıl yapılacağı hakkında uygulamalı bilgi verdi.

CardiAid firması temsilcisi Berkay Gezen ise pille çalışan, taşınabilir, otomatik harici defibrilatörün kullanımını anlattı.

Etkinlikte, oyuncu Wilma Elles'in desteğiyle 10 öğrenciye Cansın İlk Yardım Eğitim Merkezi tarafından verilecek sertifikalı ilk yardım eğitimi için de çekiliş de yapıldı.

Elles,"Allah bize akıl etme kabiliyeti verdiği için biz de bunu öğrenebiliriz, hayat kurtarmak için yardımcı olabiliriz. İlk yardım eğitimi konusunda çevremizde bulunanları da bilinçlendirmeliyiz" diye konuştu.

Program kapsamında Hayatta Kal Derneği tarafından hazırlanan "Ayaklı Cankurtaran Mobil Sağlık Projesi ve aplikasyonu" da tanıtıldı.

"Ani Kalp Durmasında Ölümlerin Önlenmesi Sempozyumu"

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :