"Anayasa hazırlığında Suriye halkı arasında ayrım yapılmamalı"

"Anayasa hazırlığında Suriye halkı arasında ayrım yapılmamalı"

Cenevre'de süren 7. tur Suriye görüşmelerine katılan muhalefet heyetindeki Türkmen temsilcilerden Şimali:- "Türkmen Meclisi olarak, anayasa hazırlıklarında Suriye halkı arasında hiçbir ayrımın yapılmamasını istiyoruz"- "(BM Temsilcisi) Mistura’nın (Kürt t

CENEVRE (AA) - MUHAMMED ŞEYH YUSUF- Cenevre'de süren 7. tur Suriye görüşmelerine katılan muhalefet heyeti içindeki Türkmen temsilcilerden Muhammed el-Şimali, anayasa çalışmalarında Suriye halkı arasında ayrım yapılmaması gerektiğine işaret ederek, Türkmenlere de diğer etnik gruplarla eşit rol verilmesi gerektiğini söyledi.

Şimali, AA muhabirine, anayasa taslağı hazırlıkları hakkında değerlendirmede bulundu.

Şimali, Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Steffan de Mistura’nın bir Rus haber ajansına yaptığı "Kürt temsilcilerin anayasa çalışmalarına katılımına izin verilmeli' açıklamasına ilişkin, şu ifadeleri kullandı:

"Mistura’nın anayasaya ilişkin açıklamasında sadece Kürtlerden bahsetmesi ilginçti. Biz bu açıklamadan Mistura'nın PYD’nin müzakerelere iştirak etmesini kast ettiğini anladık. Çünkü müzakere heyeti içerisinde Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) zaten yer alıyor."

Mistura'nın açıklamasını sosyal medya üzerinden duyduğunu belirten Şimali, "Kendisinden duymadım. Bu tür sözleri neden ve hangi amaçla sarf ettiğini bilmiyorum. Yeni anayasa çalışmalarında Suriye halkının bütün temsilcileri yer almalı. Türkmenler şu an bu çalışmada yer alıyor. Biz, söz konusu anayasanın yazımı esnasında da yer alacağız." ifadelerini kullandı.

Şimali, yeni anayasa görüşmelerinde ülkenin bütün kesimlerinin yer aldığını belirterek, "Türkmenler, Kürtler, Araplar ve Süryaniler olarak müzakerelere iştirak edip, yeni anayasa ilkelerini hazırlıyoruz." şeklinde konuştu.

Türkmen temsilci Muhammed el-Şimali, şunları kaydetti:

"Biz Türkmen Meclisi olarak, anayasa çalışmalarında Suriye halkı arasında hiçbir ayrımın yapılmamasını istiyoruz. Herkes, kanun karşısında eşittir. Herkesin yeni anayasa çalışmalarında yer alması gerekiyor. Dolaysıyla sadece bazı grupların zikredilmemesi gerekiyor. Bu tür açıklamalar halk arasında bölünmelere yol açacaktır."

- Mistura'ya mektup

Bu arada, Mistura'nın açıklamasının ardından Suriye Türkmen Kitlesi isimli Türkmen grubun Mistura’ya dün bir mektup gönderdiği öğrenildi.

Mektupta, etnik kökenlerine bakmaksızın tüm Suriyelilere eşit yaklaşılması gerektiği belirtildi.

Türkmenlerin, Beşşar Esed rejimine karşı mücadele eden muhaliflerin önemli siyasi ve askeri bir parçası olduğuna dikkati çeken mektupta, "Suriye halkı, rejimin yıllardır uyguladığı zulümden kurtulmak için büyük bedeller ödedi. Umarız Türkmen temsilcileri yeni anayasa taslağı hazırlanmasında yer alıp, Suriye Türkmenleri yeni anayasada milli, siyasi ve kültürel haklarını elde ederler." ifadelerine yer verildi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :