Anadolu EXPO 3. Canlı Hayvan Fuarı

Anadolu EXPO 3. Canlı Hayvan Fuarı

Türkiye'nin çeşitli illerinden sektör temsilcilerinin bir araya geldiği Anadolu EXPO 3. Canlı Hayvan Fuarı, Aydın'ın Kuşadası ilçesinde açıldı

AYDIN (AA) - Anadolu EXPO 3. Canlı Hayvan Fuarı, Aydın'ın Kuşadası ilçesinde açıldı.

Kuşadası Efes Fuar ve Kongre Merkezindeki fuarda çeşitli illerden sektör temsilcileri bir araya geldi, büyük ve küçükbaş hayvanların yanı sıra çiftlik ekipmanları ve teknolojileri, süt ve et teknolojileri ürünleri görücüye çıktı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Burhan Demirok, açılışta yaptığı konuşmada, Anadolu EXPO 3. Canlı Hayvan Fuarı'nın, Hannover Hayvancılık Fuarı olma yolunda ilerlediğini belirtti.

Türkiye'nin 10 yıl önce 12,5 milyon ton süt ürettiğini, şu anda ise söz konusu rakamın yaklaşık 18,6 milyon tona çıktığını söyleyen Demirok, "Dünya Süt Konseyindeki kayıtlarda 18,6 milyon değil, 16,8 milyon diye geçiyor. Bunun anlamı kalite kriterleri... Bunlardan en önemlisi sütün yağ içeriği, ikincisi de proteindir. Bunun dünya çapındaki standart oranı yüzde 4’tür. Proteinde ise yüzde 3,3’tür. Yani bizim ürettiğimiz 18,6 milyon ton bu standartlara indirildiğinde 16,8 milyon tona düşüyor." dedi.

Demirok, artık süt üretmek değil, kaliteli süt üretmek gerektiğini ifade etti.

Burhan Demirok, kırmızı et tüketimine değinirken de "Sığır etine talebi olan bir ülkeyiz. Tükettiğimiz kırmızı etin yüzde 90’ı sığır, diğerleri koyun ve keçi. Bu bizim için oldukça zor bir döngü. Avrupa'da böyle bir şey yok. Kırmızı et ihtiyacının yüzde 30’unu sığırdan karşılıyor." diye konuştu.

Daha sonra "Yenileşim" temasıyla 4. Ulusal Süt Zirvesi'nin ilk oturumu gerçekleştirildi.

6 Kasım'a kadar açık kalacak fuar çerçevesinde cumartesi günü, "En Verimli Besi Sığırı Yarışması", "Damızlık Koyun Keçi Güzellik Yarışması" gibi etkinlikler düzenlenecek.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :