Anadolu "doğal park" zengini

Anadolu "doğal park" zengini

Türkiye'de tescilli 40 milli park, 31 tabiatı koruma alanı, 112 tabiat anıtı ve 206 tabiat parkı bulunuyor- Milli parklar yönünden Türkiye'nin en zengin ili, 4 milli parkla Antalya

ANTALYA (AA) - LEYLA ATAMAN KOYUNCUOĞLU - İnsanlığın en eski yerleşim yerlerinden olan Anadolu, bilimsel ve estetik açıdan uluslararası öneme sahip çok sayıda tabii ve kültürel varlığı bünyesinde barındırıyor.

Dünyada nadir bulunan bitki türlerinin yer aldığı 37 flora bölgesinden 3'ü (Avrupa-Sibirya flora bölgesi, Akdeniz flora bölgesi ve İran-Turan flora bölgesi) Türkiye'de bulunuyor.

Türkiye, dünya kara alanının çok küçük bir parçasını oluşturmasına rağmen, dünyadaki bitki türlerinin yüzde 2,4'ünü, balık ve memeli hayvanların ise yüzde 2,9'unu barındırıyor.

AA muhabirinin Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü verilerinden yaptığı derlemeye göre, Türkiye'de tescil edilmiş 40 milli park, 31 tabiatı koruma alanı, 112 tabiat anıtı ve 206 tabiat parkı bulunuyor.

Türkiye'de 1958-2015 tarihleri arasında ilan edilmiş 40 milli park, toplam 8 milyon 286 bin 143 dekarlık alan oluşturuyor.

Alan olarak en büyük milli park ise 880 bin 148 dekarla Ağrı ve Iğdır sınırında bulunan Ağrı Dağı Milli Parkı. Bunu büyüklük olarak 868 bin 551 dekarla Konya'daki Beyşehir Gölü Milli Parkı, 551 bin 59 dekarla Isparta'da bulunan Kızıldağ Milli Parkı ve 550 bin 644 dekarla Kayseri, Niğde, Adana sınırlarındaki Aladağlar Milli Parkı takip ediyor.

- Antalya en zengin il

Milli parklar yönünden Antalya en zengin il durumda. "Altınbeşik Mağarası Milli Parkı, Beydağları Sahil Milli Parkı, Köprülü Kanyon Milli Parkı ve Güllük Dağı-Termessos Milli Parkı"nın yanı sıra Muğla'daki Saklıkent Milli Parkı'nın bir kısmı da Antalya sınırları içinde bulunuyor.

İkişer adet milli parkla Antalya'yı, Soğuksu Milli Parkı, Sakarya Meydan Muhaberesi Tarihi Milli Parkı ile Ankara, Kızıldağ Milli Parkı, Kovada Gölü Milli Parkı ile Isparta, Marmaris Milli Parkı ve Saklıkent Milli Parkı ile Muğla, Hatila Vadisi Milli Parkı ve Karagöl-Sahara Milli Parkı ile Artvin, Ilgaz Dağı Milli Parkı ve Küre Dağları Milli Parkı ile Kastamonu, Kuş Cenneti Milli Parkı ve Kazdağı Milli Parkı ile Balıkesir takip ediyor.

- 31 tabiatı koruma alanı

Milli parkların dışında 21 ilde toplam 31 tabiatı koruma alanı bulunuyor.

En büyük tabiatı koruma alanı ise Adana'daki 169 bin 799 dekarlık Yumurtalık Lagünü. Seyhan-Ceyhan deltası üzerindeki göl lagünündeki bitki ve hayvan türleri ile Halep çamı olarak bilinen nadir yayılışı olan bitki türü için doğal ortam oluşturuyor.

Alanda ayrıca caretta caretta ve chelonia mydas olmak üzere iki tür deniz kaplumbağası da varlığını sürdürüyor.

İkinci büyük koruma altındaki alan ise Antalya'nın Elmalı ilçesindeki Çığlıkara Tabiatı Koruma Alanı. 155 bin 642 dekar büyüklüğündeki sedir ağaçlarıyla kaplı alanda, aralarında endemik türlerin de bulunduğu 400'e yakın bitki türü yer alıyor. Alanda 7 de tescil edilmiş anıt ağaç bulunuyor.

Türkiye'de ayrıca 66 bin 837 dekar alanda 112 tabiat anıtı var. Tabiat anıtlarının 13'ü Isparta'da, 11'i İzmir'de, 11'i Antalya'da ve 10'u da Gümüşhane'de yer alıyor.

Alan olarak en büyük tabiat anıtı ise 48 bin 46 dekar alanda bulunan Nemrut Kalderası Tabiat Anıtı. Tabiat anıtlarının önemli bölümünü sedir, ardıç, çınar, zeytin, ladin, meşe türlerindeki asırlık ağaçlar oluşturuyor.

Türkiye'de milli park, tabiatı koruma alanı ve tabiat anıtları dışında 206 adet de tabiat parkı bulunuyor. Toplam büyüklüğü 969 bin 574 dekar olan tabiat parklarının en büyüğü Balıkesir'deki Ayvalık Adaları Tabiat Parkı.

- Yaban hayatını geliştirme sahaları

Türkiye'de ayrıca 81 yaban hayatı geliştirme sahası bulunuyor. 2005-2014 tarihleri arasında ilan edilen yaban hayatı geliştirme sahalarının toplam büyüklüğü 11 milyon 928 bin 90 dekar. En büyük yaban hayatı geliştirme sahası Erzurum Çat'ta bulunan saha. 625 bin 491 dekarlık bu alanı büyüklük bakımından yine Erzurum'da bulunan İspir Verçenik Dağı yaban hayatı geliştirme sahası (624 bin 488 dekar) takip ediyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :