Amerikan Şirketler Derneği 12. kuruluş yıldönümü galası

Amerikan Şirketler Derneği 12. kuruluş yıldönümü galası

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Bass:- "ABD Türkiye'nin altını oymaya çalışıyor ya da zayıf düşürmeye çalışıyor' gibi algılar var. ABD Hükümeti ve ABD halkı, Türkiye'nin başarılı olmasını ve var olmasını istiyor"- "Biz bu ülkenin güçlü, müreffeh, başarılı ve b

İSTANBUL (AA) - ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass, "ABD Türkiye'nin altını oymaya çalışıyor ya da zayıf düşürmeye çalışıyor' gibi algılar var. ABD Hükümeti ve ABD halkı, Türkiye'nin başarılı olmasını ve var olmasını istiyor." dedi.

Bass, Amerikan Şirketleri Derneği’nin (AmChan Türkiye/ABFT) 12. yıl dönümü galasında yaptığı konuşmada, ABD'deki birçok kişinin Türk toplumu üzerindeki travmanın detaylarını anlamaya çalıştığını, ama ne yazık ki Türkiye'nin refahı, kalkınması ve toplumdaki uyum üzerindeki korozyona uğratıcı etkisini, 25 yıldır PKK'nın Türkiye'yi nasıl parçalara ayırmaya çalıştığını anlamakta zorlandığını kaydetti.

Türkiye'nin 3 milyon göçmene ev sahipliği yaptığına işaret eden Bass, hafta başı Amerika'da yaptığı konuşmada bu bağlamı anlatmaya çalıştığını dile getirdi.

ABD'de Türkiye'nin göçmenleri entegre etmeye çalıştığına dair örnekler verdiğini söyleyen Bass, Türkiye'nin göçmenlik konusunda çok daha cömert davrandığının altını çizdi.

Bass, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın da söylediği gibi ABD'nin Türkiye'den daha iyi bir dostu olamayacağına dikkati çekti.

ABD'nin Türkiye'nin demokratik yollarla seçilmiş hükümetini ve kurumlarını kuvvetle desteklediğini vurgulayan Bass, sözlerine şöyle devam etti:

"Darbe girişiminden sorumlu olan kişilerin adaletin karşısına çıkartılması lazım. Daha da artan bir şekilde uluslararası camiada da gördüğümüz gibi bu, şeffaflık, hukukun üstünlüğü ve anayasal normlar desteklenerek mümkün olabilir. Bu şekilde uluslararası yatırımcıların Türkiye'ye olan güveni artacaktır, Türk piyasalarına bakıp fırsatları görecek ve ona göre buradaki yatırımlarını başlatacak ya da daha da büyütecektir."


- "PKK'nın girişimlerini reddediyoruz"

John Bass, PKK'nın girişimlerini reddettiklerini, Türkiye'nin sınırlarını değiştirmeye çalışan grupları kınadıklarını söyleyerek, "ABD Türkiye'nin altını oymaya çalışıyor ya da zayıf düşürmeye çalışıyor' gibi algılar var. ABD Hükümeti ve ABD halkı, Türkiye'nin başarılı olmasını ve var olmasını istiyor." ifadesini kullandı.

Bass, "Biz bu ülkenin güçlü, müreffeh, başarılı ve barış dolu olmasında fırsatlar görüyoruz. Yani bu algı farklılıkları nereden geliyor, bunun sebebi nedir acaba? Bence bunun büyük bir kısmı dijital çağ olgusundan kaynaklanıyor." diye konuştu.

Bazı konularda görüş farklılıkları olabileceğine değinen Bass, her zaman ilişkilerde belli alanlarda farklılıklar olduğunu dile getirdi.

John Bass, ABD ve Türkiye'nin beraber olduğu zaman daha güçlü olduğunu, birlikte çalıştığı zaman daha iyi sonuçlar üretebildiğini bildiklerini ifade etti.

Bu zorluklara rağmen iki ülke arasındaki ilişkilerin dayanıklılığının daha da güçlendiğini gördüğünü vurgulayan Bass, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"TSK'nın ağustos ve eylül ayındaki çalışmaları sayesinde DAEŞ artık herhangi bir şekilde Türkiye'ye komşu Suriye toprakları içerisinde bir varlık gösterememektedir. Bu çok büyük bir iş ve bunun inanın DAEŞ'e karşı koalisyon gücü çabaları üzerinde müthiş bir etkisi oldu olumlu anlamda. Neredeyse bozguna uğratılma noktasına kadar küçültüldü DAEŞ."


- "Amerikan şirketleri Türk ekonomisinin büyümesinde temel rol üstleniyor"

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Bass, Amerikan şirketlerinin Türk ekonomisinin büyümesinde temel rol üstlendiğini savunarak, Türkiye'de inovasyonu ve kalkınmayı desteklemeyi sürdüreceklerini söyledi.

"Şu anda aramızda sürtüşme ve ilişkilerimizde gerginlik olmasına rağmen ABD hükümeti yatırımlarını yapmaya devam ediyor." diyen Bass, bunun Türk hükümetine dair büyük bir güven olduğunun altını çizdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :