Altınbaşak gündemde

Altınbaşak gündemde

Konya'daki "göbekli şov"un yankıları sürüyor. Üstü örtülü(!) altı dekolte giyim tarzını eleştiren Engin Ardıç'a göre türban siyasi simge olmasaydı, göbek altını örtmekten vazgeçen genç kızlar, saçlarını örtmekten de vazgeçerdi.

Altı kaval, üstü ne?

Elli üç yıllık erkeğim.
'Kişisel erkeklik tarihim' boyunca bir tek kere bile bir kadının saçından tahrik olduğumu hatırlamıyorum.

Ayaktan, çoraptan, mendilden, çantadan bile tahrik olan sapık tanıdım ama saç görünce kendinden geçen hiç duymadım.
İşte bu yüzden de, şu 'türban' meselesini hiç mi hiç anlamadım oldum bittim.

Amaç, erkeğin tahrik olmasını önlemekse, bu sıcakta boşuna ense teri döküyorsunuz bacılar... Amaç dinin gereklerini yerine getirmekse de, göbeğinizi niçin açıyorsunuz?

Bir refikimiz bir fotoğraf yayınladı, olay hem de Konya'da geçiyor: Alişan diye bir çocuk varmış, popçu mu türkücü mü yoksa arabeskçi midir bilmem, bunun konserinde, hayranı olan genç kızlar 'çılgınca dans etmişler'... Ettikleri dans tabii bildiğiniz şakkada şukkada göbek atmak da, fotoğrafta başlar bağlı, göbekler fora... Olay Konya'da geçiyor.

Olayın Konya'da geçmesine gerek yok, olayı izlemek için Bağdat'a falan gitmeye de gerek yok, çıkın Bağdat Caddesi'ne, başı bağlı göbeği açık bir sürü kız dolaşıyor.

Bunların içinde zengini de var fakiri de. Tamam, Müslüman'ın yoksulu Sümerbank patiskası, varsılı Versace giyer de, göbekleri hangi sosyo-ekonomik alafortanfoniye uyduracağız?

Haaa, demek ki biyoloji ağır basıyor ve kadın 'açmak ve göstermek, beğendirmek ve beğenilmek' istiyor. Bunun için de hiçbir kadını suçlayamazsınız. Doğanın emridir erkeği çekmek, çiftleşmek, üremek ve çoğalmak.

Haa, demek ki türban gerçekten de bir simge, fena halde 'siyasallaştırılmış' bir simge ve Afrika'nın göbeğinde çıplak memelerini sallaya sallaya gezinen din kardeşlerimizi de hoş göreceksiniz... Onlar bizden daha az dindar değillerdir.

Gözlerimle gördüm, yıllardır döner döner de yazarım: Bir sinema salonunun karanlığında, çember sakallı ve poturlu bir oğlanla türbanlı bir kız çılgınlar gibi yiyişiyorlardı!...

Haa, demek ki. doğa, imam yasağına da, baba baskısına da, töre cinayeti tehlikesine de direniyor.
Bu olaya iki şekilde yaklaşabilirsiniz: 'Vay zındık orospular, bunlar İslam'ın temsilcileri olamazlar' diyebilirsiniz. 'Yuuu, İslamcı'ya baaak, İslamcı'ya baaak' diye dalga da geçebilirsiniz.

Bendeniz üçüncü yoldan gideceğim: Antropoloji biliminde bu sakilliğe 'acculturation' denir. Bir kültürün öbürünün üstüne bastırması, ne birinden tam kopuş ne ötekine tam bağlanış, dolayısıyla ikisinin bir arada, içiçe yaşaması.

Örnek mi? Yaya geçidinde, trafik lambasıyla trafik polisinin aynı anda, yanyana bulunmaları. Örnek, entariyle denize girmek.
Daha da güzel bir örnek mi? Banyo küvetinin içine tabure koyup oturarak su dökünmek.

Eh, doğuyla batı arasında köprü olmakla övünmekten ayrı ve sapık bir zevk duyan ülkede, türbanlı göbeğe de alışacaksınız.
Kemal Tahir merhum, 'Türkiye çift gerçeklidir' derdi. Gerçeğin birinci ayağı başörtüsü, ikinci ayağı çıplak göbek deliği.

Laf aramızda, çok saygıdeğer, şık ve zarif örtüler de var, ceylan karnı gibi dipdiri gergin göbekler de ha... Ne demiştim, SSK'dan olduk ama erkeklikten henüz emekli olmadık!

Engin Ardıç/Akşam
---------------------------------------------------------------------------------

Ahmet Hakan dünkü yazısında Konya örneğinden hareket ederek "Türbanlılar diye bir sınıf yok" dedi ve ekledi: Yaptıkları dansla rejimi yıkacak gibi de görünmüyorlar.

Açık göbek, türban ve oryantal

Yılın haberi dünkü Hürriyet'in ikinci sayfasındaydı.
Mutlaka ilginizi çekmiştir.
Hani Konya'da Alişan konserinde oryantal dansına kendini kaptıran 'göbeği açık türbanlı kızlar'haberi var ya, işte ondan söz ediyorum.

Bu haberi okurken şunları düşündüm:
BİR: 'Türbanlılar'diye sınıflandırabileceğimiz, aynı tepkiyi veren, aynı şeyleri düşünen, aynı şekilde yaşayan, aynı şarkıları söyleyen, aynı fıkralara gülen, homojen bir topluluk yoktur. İçlerinde Alişan konserinde işte böyle göbek atanlar da vardır, bu tür etkinlikleri süfli bulup Aya İrini'de Bahc konserini tercih edenler de.

İKİ: 'ABD'nin bölgemizdeki planları'ya da 'Ne olacak bu Irak'ın hali'gibi pek mühim mevzulara kendilerini kaptıran değerli İslamcı yazarlarımız, şu yüksek siyaseti bırakıp biraz da 'gereksizmiş gibi görünen'bu konulara el atsalar ve bu mevzuyu bir yorumlasalar ne iyi olur.

ÜÇ: 'Türban siyasi simgedir'diyenlerin, Konya'da Alişan konserinde göbek atan bu kızların başlarındaki örtü için küçük bir yorum attırmaları gerekmez mi? Çünkü bu kızların başlarındaki örtü 'babaannelerimizin örtüsü'ne benzemiyor. Yaptıkları dansla rejimi yıkacak gibi de görünmüyorlar. Öyleyse 'Bu nedir bu?'sorusuna bir yanıt verilse iyi olmaz mı?

Ahmet Hakan/Hürriyet