Altın fiyatlarındaki yükselişle birlikte sahte altına karşı uzman uyarısı

Altın fiyatlarındaki yükselişle birlikte sahte altına karşı uzman uyarısı

Uzmanlar, internet alışverişi ve altın sesi kontrolünün önemine vurgu yapıyor; sahte altın mağduriyetlerine karşı dikkatli olunması çağrısı.

Son 7 yılın en yüksek seviyelerine ulaşan altın fiyatları, sahte altın mağduriyetlerine karşı tedbir alınması gerektiğine dair uzman uyarılarını beraberinde getiriyor. Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Yusuf Yaşar, artan altın fiyatları ve kar hırsıyla birlikte sahte altın üretimindeki artışa dikkat çekiyor.

Yaşar, altın almak isteyen vatandaşlara internet üzerinden 'ucuz altın' almak yerine kesinlikle kuyumculardan alışveriş yapmalarını öneriyor. İnternet üzerindeki güvenilir sitelerin bulunabileceğini ancak çoğunun güvenilir olmadığını belirten Yaşar, gram veya ayar konusunda yapılan hatalı değerlendirmelerin mağduriyetlere neden olduğunu vurguluyor.

Altın alırken dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan birinin ziynet eşyalarında ayar ve ses kontrolü olduğunu belirten Yaşar, sahte altınların genellikle gram veya ayar yönünden eksik olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, internet üzerinden yapılan alışverişlerde fiyatın düşük olmasının altın kalitesi konusunda şüphe uyandırması gerektiğini söylüyor.

Sahte altınları ayırmak için ise Yaşar, gerçek altının üzerinde "916" ibaresinin bulunduğunu ve bu rakamın 22 ayar altını temsil ettiğini belirtiyor. Ayrıca, altının sesinin tok olması gerektiğini ve ses kontrolüyle sahte ve gerçek altını ayırmanın mümkün olduğunu ifade ediyor.

Konya'da kesme altın olarak bilinen bir uygulamaya da dikkat çeken Yaşar, bu tür ürünlerin genellikle terzi makası kullanılarak kesildiğini ve gram ya da özellik bilgisinin olmadığını belirtiyor. Bu nedenle, vatandaşlardan kesme altın almamalarını öneriyor ve güvendikleri kuyumcuları tercih etmelerini vurguluyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.