Almanya’nın kamu borcu Maastricht kriterlerini karşılamadı

Almanya’nın kamu borcu Maastricht kriterlerini karşılamadı

Bundesbank’tan yapılan açıklamada, Almanya’nın genel kamu borcunun GSYH oranının Maastricht kriterlerinde öngörülen yüzde 60'lık tavan değeri aşmaya devam ettiği bildirildi

FRANKFURT (AA) - Almanya'nın genel kamu borcu, geçen yıl 18 milyar avro azalmasına karşın, Maastricht kriterlerinin üzerinde gerçekleşti.

Almanya Merkez Bankasından (Bundesbank) yapılan açıklamaya göre, Almanya'da Maastricht kriterlerine göre tanımlanan genel kamu borcu, 2016'da 18 milyar avro azalarak yaklaşık 2 trilyon 140 milyar avro seviyesine geriledi.

Kamu borcunun nominal Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya oranı, ağırlıklı olarak mominal GSYH büyümesinin bir sonucu olarak yıllık bazda yüzde 2,9'luk azalışla yüzde 68,3'e indi.

Sonuç olarak borç oranı, 2010 yılındaki yüzde 81'lik seviyenin oldukça altında gerçekleşmesine karşın, Maastricht kriterlerinde öngörülen yüzde 60'lık tavan değerini önemli ölçüde aşmaya devam etti.

Avrupa bütçe gözetimi prosedürü gereğince, Avrupa Birliğine üye devletlerin, genel kamu açığı ve borç seviyeleri ile ilgili verileri mart ve eylül sonu olmak üzere yılda iki kez Avrupa Komisyonuna sunmaları gerekiyor.

Bu amaçla, Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) kamu açığını Maastricht Anlaşmasında tanımlandığı gibi hesaplarken, Bundesbank da Maastricht kriterlerindeki borç seviyesini hesaplıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :