Almanya'dan savunma bütçesine takviye

Almanya'dan savunma bütçesine takviye

Almanya’nın gelecek yıl bütçeden savunmaya ayırdığı pay 1,6 milyar avro artarak 38,5 milyar avroya yükseldi- İç güvenlik kapsamında İçişleri Bakanlığı'nın bütçesi ise önceki mali planla karşılaştırıldığında gelecek yıl yüzde 11,5 artarak 9,2 milyar avroya

FRANKFURT (AA) - ABDULSELAM DURDAK - Almanya'nın gelecek yıl bütçeden savunmaya ayırdığı pay 1,6 milyar avro artarak 38,5 milyar avroya yükseldi.

Almanya'nın 2018 yılı taslak bütçesi ve 2021 yılına kadarki mali planının Bakanlar Kurulunda onaylandığı açıklandı.

Buna göre, Almanya ileriye dönük olarak özellikle gelecek ve büyüme odaklı harcamaları daha da artırmayı planlarken, 2021 yılına kadar yeni bir borçlanma öngörülmüyor. Federal hükümet giderlerinin bu yıl 329,1 milyar avro seviyesinde olması beklenirken, gelecek yıl bu rakamın yüzde 2,6 artışla 337,5 milyar avroya çıkacağı tahmin ediliyor.

AA muhabirinin Almanya Maliye Bakanlığı'ndan edindiği verilere göre, Almanya'nın bütçesinde özellikle iç ve dış güvenliğe ayrılan pay dikkati çekiyor. Avrupa'nın en önemli ekonomisi Almanya'nın gelecek yıl bütçeden savunmaya ayırdığı pay 1,6 milyar avro artarak 38,5 milyar avroya yükseldi. Savunma harcamalarının 2021 yılında ise yaklaşık 3,9 milyar avro artarak 42,4 milyar avroya ulaşması bekleniyor.

İç güvenlik kapsamında İçişleri Bakanlığı'nın bütçesi ise önceki mali planla karşılaştırıldığında 2018 yılında yüzde 11,5 artarak 9,2 milyar avroya çıkacak. İçişleri Bakanlığı’nın bütçesi 2013’te yaklaşık 5,9 milyar avro seviyesindeydi. Sağlanan ek fonlar, doğrudan iç güvenliğin artırılmasında kullanılacak.

Öte yandan, 28 üyesi bulunan Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütünün (NATO) kriterlerine göre, üye devletlerin Gayri Safi Yurtiçi Hasılasının (GSYH) en az yüzde 2'sini savunma bütçesine ayırması gerekiyor. Ancak Almanya da dahil üye ülkelerin birçoğu henüz bu kriteri karşılamadı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :