Almanya’daki NSU davası

Almanya’daki NSU davası

Davanın 290. duruşmasında tanık olarak dinlenilen Brandenburg İçişleri Bakanlığı memuru Görtlitz, kendisine bağlı muhbirin, "Neonazilerin NSU üyelerini silahlarla donatmayı planlandığını" anlattığını söyledi

BERLİN (AA) - Almanya'da 2000-2007 yılları arasında 8’i Türk, 10 kişiyi öldürmekle suçlanan Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü davasının duruşmasında ifade veren Brandenburg İçişleri Bakanlığı çalışanı Reinhard Görlitz, kendisine bağlı olan "Piatto" kod adlı muhbirin, "Neonazilerin NSU üyelerini silahlarla donatmak istediğini" anlattığını belirtti.

Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi’ndeki davanın 290. duruşmasında, NSU ile bağlantılı olduğu ifade edilen "Piatto" kod adlı muhbirden 1990'lı yılların sonlarında sorumlu olan Brandenburg İçişleri Bakanlığı memuru Görlitz tanık olarak dinlenildi.

Brandenburg eyaletinin iç istihbarat servisi olan Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın, bir Neonazi’nin boru tipi bombayı test ettiği ve bunu patlamak istediği bilgisine sahip olduğunu anlatan Görlitz, bu bilgiyi Piatto’dan aldığını söyledi.

Piatto’nun, Chemnitz kentindeki aşırı sağcı "Blood & Honour" grubunun, NSU üyeleri Beate Zschaepe, Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt'ı para ve silahlarla donatmayı planladığını anlattığını ifade eden tanık, söz konusu bomba ile Chemnitz’deki Neonazi grubunun silah temin etmesinin birbiriyle bağlantılı olup olmadığını ise bilmediğini dile getirdi.

Görlitz, NSU'ya başka grupların silah vermek isteyip istemediğini ve "Piatto’nun" bu bilgileri başka makamlarla paylaşıp paylaşmadığını da bilmediğini ifade etti.

Duruşmada müdahil avukatlar, mahkemeden NSU üyelerinin bazı kişilere bağış yaptığına ilişkin iddiaları araştırmasını istedi.

NSU üyeleri, 2000-2007 yılları arasında 8'i Türk 10 kişiyi öldürmek, bombalı saldırılar düzenlemek ve banka soygunları yapmakla suçlanıyor.

Uwe Böhnhardt ve Uwe Mundlos, 4 Kasım 2011'de bir bankayı soyduktan sonra polisin takibinden kurtulmak için saklandıkları karavanda ölü bulunmuş, terör örgütü üyelerinin intihar ettikleri öne sürülmüştü.

Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde Mayıs 2013’ten beri görülen davada, NSU terör örgütünün hayattaki tek üyesi Beate Zschaepe ile örgüte yardım ve yataklık yapmakla suçlanan 4 kişi yargılanıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :