Almanya'da terör örgütü NSU davası

Almanya'da terör örgütü NSU davası

Baş sanık Zschaepe, 15 yıl önce kaybolan ve 4 ay önce cesedi bulunan 9 yaşındaki Knoblauch'a ilişkin soruları yazılı cevaplayacak

BERLİN (AA) - Almanya'da aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü davasında baş sanık Beate Zschaepe'nin, 15 yıl önce kaybolan ve 4 ay önce cesedi bulunan 9 yaşındaki Peggy Knoblauch'a ilişkin soruları yazılı cevaplayacağı bildirildi.

Münih Yüksek Eyalet Mahkemesinde görülen davanın 317. duruşmasında Mahkeme Heyeti Başkanı Manfred Götzl, Zschaepe'ye Knoblauch'a ilişkin sorular sordu.

Götzl, Zschaepe'ye, Peggy Knoblauch konusunda medyada çıkan haberlerin dışında bilgiye sahip olup olmadığını ve NSU üyelerinin evinde ele geçirilen bilgisayarda yer alan çocukların pornografik görüntülerine ilişkin bilgi vermesini istedi.

Zschaepe'nin avukatı Hermann Borchert müvekkilinin konuyla ilgili yazılı cevap vereceğini belirtti.

NSU davasında müdahil avukatlardan Mehmet Daimagüler de Peggy Knoblauch olayına ilişkin tüm dosyaların incelenmek için açılmasını talep etti.

-Eski polis memuru dinlendi

Duruşmada ayrıca Zschaepe ile NSU'nun diğer üyeleri Uwe Böhnhardt ve Uwe Mundlos'u 2000 yılında başkent Berlin'de bir sinagogun yakınındaki kafede gördüğünü söyleyen eski polis memuru Frank G. dinlendi.

Frank G, beyanını mahkemede de yineleyerek, Zschaepe'yi televizyonda yayınlanan fotoğraflardan tanıdığını ifade etti.

-Suçlamaları reddeti

Zschaepe ise avukatı Mathias Grasel tarafından okunan açıklamasında, 2000 yılının ilkbahar veya yaz aylarında Mundlos ve Böhnhardt ile Berlin'de bulunduğunu, ancak bu seyahatin özel bir sebebi olmadığını belirtti.

NSU üyelerinin Berlin'de olası bir saldırı hedefi araştırmak için bulunduklarına yönelik suçlamaları reddeden Zschaepe, "Hiçbir şey araştırmadık. Hiçbir zaman da bir sinagogu görmeye gitmedik. Berlin'de herhangi bir sinagogu bilmiyorum." ifadesini kullandı.

Zschaepe, mahkeme heyetince sorulan sorulara avukatları aracığıyla yazılı cevap veriyor.

Peggy isimli 9 yaşındaki kız çocuğu Lichtenberg kentinde 7 Mayıs 2001'de kaybolmuş, yıllar boyunca konuyla ilgili soruşturma yürüten Alman makamları olayı aydınlatamamıştı. Temmuz ayı başında bir mantar toplayıcısının Thüringen eyaletinin güneyindeki ormanlık alanda rastladığı iskelet parçalarının Peggy’ye ait olduğu saptanmıştı.

Olayı soruşturan Bayreuth Savcılığı Peggy’nin cesedinin bulunduğu yerde NSU üyesi Böhnhardt'ın DNA izlerine rastlandığını açıklamıştı.

NSU terör örgütü üyeleri ise 2000-2007 yılları arasında 8'i Türk 10 kişiyi öldürmek, bombalı saldırılar düzenlemek ve banka soygunları yapmakla suçlanıyor.

Uwe Böhnhardt ve Uwe Mundlos, 4 Kasım 2011'de bir bankayı soyduktan sonra polisin takibinden kurtulmak için saklandıkları karavanda ölü bulunmuş, terör örgütü üyelerinin intihar ettikleri öne sürülmüştü.

Örgütün diğer üyesi olmakla suçlanan Beate Zschaepe ise 2013’ten beri Münih Yüksek Eyalet Mahkemesinde yargılanıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler