Almanya'da Noel pazarına tır ile saldırı yapılması

Almanya'da Noel pazarına tır ile saldırı yapılması

Saldırı düzenlenen Noel pazarı 3 gün sonra yeniden açıldı - Alman polisi, Kuzey-Ren Vestfalya ve Berlin eyaletlerinde aramalar yaptı

BERLİN (AA) - Almanya'nın başkenti Berlin'de pazartesi akşamı Breitscheidplatz Meydanı'nda bir tır ile saldırı düzenlenen Noel pazarı 3 gün sonra yeniden açıldı.

Pazardaki stantlar yeniden açıldı, çevresine beton bloklar yerleştirildi. Pazarda eğlence amaçlı müzik çalınmayacağı ve süslemelerin azaltıldığı belirtildi.

Öte yandan, Alman polisinin Kuzey-Ren Vestfalya ve Berlin eyaletlerinde saldırıyla bağlantılıları ortaya çıkarmak amacıyla aramalar yaptığı ifade edildi.

Kuzey-Ren Vestfalya’ın Emmerich kentinde bir sığınmacı yurdu ve Dortmund’da bir ev, Berlin'de de üç evin arandığı kaydedildi.

Berlin Savcılığı tarafından yapılan açıklamada, saldırıyla ilişkin aranan Tunus vatandaşı Anis Amri'nin Alman güvenlik birimlerinin talimatıyla mart-eylül aylarında izlendiği bildirildi.

Açıklamada, Kuzey-Ren Vestfalya eyaletinde kaldığı sırada "tehlikeli" olarak nitelendirilen Amri'nin, muhtemelen bir saldırıda kullanmak amacıyla silah satın almak için soygun yapmayı planladığı yönündeki bilgi üzerine takibe alındığı belirtildi. Açıklamaya göre, şüpheli eylül ayına kadar takip edildi.

- Almanya'ya 2015'te geldi

Kuzey-Ren Vestfalya Eyaleti İçişleri Bakanı Ralf Jaeger, Amri'nin Temmuz 2015'te Almanya’ya girdiğini, kısa bir süre Baden-Württemberg'in Freiburg kentinde kaldıktan sonra Kuzey-Ren Vestfalya ve Berlin eyaletlerinde yaşadığını söyledi.

Amri'nin iltica talebinin bu yılın haziran ayında reddedildiğini ifade eden Jaeger, geçerli kimlik belgelerine sahip olmadığı gerekçesiyle Amri’nin sınır dışı edilemediğini kaydetti.

Jaeger, Tunus'un uzun süre bu kişinin kendi vatandaşı olduğunu reddettiğini, bu yüzden Amri ile ilgili belgelerinin Alman makamlarına ulaşmadığını belirtti.

Alman medyasında yer alan haberde, Amri'nin iltica talebi reddedildikten kısa bir süre sonra sınır dışı edilenlerin kaldığı cezaevine konulduğu ancak daha sonra serbest bırakıldığı vurgulandı.

Çok sayıda sahte isim kullanan Amri'nin ayrıca adam yaralamaktan sabıkasının bulunduğu kaydedildi.

- 100 bin avro para ödülü

Amri’ye ait olduğu ileri sürülen belgelerin pazartesi akşamı Berlin’de Breitscheidplatz Meydanı’ndaki Noel pazarına giren ve 12 kişinin ölümüne sebep olan tırda bulunmuştu.

Saldırıyla ilgili soruşturmayı yürüten Federal Savcılık, Almanya ve Avrupa genelinde aranan Amri'nin yakalanmasına yardım edecek bilgiyi sağlayacak kişilere 100 bin avroya kadar para ödülü verileceğini duyurmuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :