Almanya’da mahkemede başörtüsü yasaklama girişimine tepki

Almanya’da mahkemede başörtüsü yasaklama girişimine tepki

Alman hükümetinin Ayrımcılıkla Mücadele Dairesi Başkanı Lüders: - "(Hakimin, duruşmaya başörtülü gelinmemesini istemesi) Bu kararın mümkün olduğu kadar çabuk düzeltilmesini ümit ediyorum"- Almanya İslam Konseyi Başkanı Kesici: - “Demek insanların içinde b

BERLİN (AA) - ERBİL BAŞAY - Almanya'da Brandenburg eyaletindeki Luckenwalde mahkemesindeki bir hakimin, Suriyeli mülteci bir kadından boşanma davasının duruşmasına başörtüsüyle katılmamasını istemesi tepkiyle karşılandı.

Alman hükümetinin Ayrımcılıkla Mücadele Dairesi Başkanı Christine Lüders, Almanya İslam Konseyi (IR) Başkanı Burhan Kesici ve Berlin İslam Federasyonu (IF) Genel Sekreteri Mustafa Özdemir konuyla ilgili AA muhabirine açıklamada bulundu.

Lüders, hakimin Suriyeli kadının mahkemeye başörtüsü olmadan gelmesini istemesinin kesinlikle anlam verilemeyecek bir durum olduğunu belirtti.

Burada birilerinin mahkemenin tarafsızlığını yanlış anladığını ifade eden Lüders, davacı, davalı, sanık veya tanıkların mahkemede dini açıdan tarafsız olmaları yönünde yükümlülükleri bulunmadığını vurguladı.

Almanya’da her kişinin din özgürlüğüne sahip olduğuna işaret eden Lüders, "Bu kararın mümkün olduğu kadar çabuk düzeltilmesini ümit ediyorum." dedi.

- "Demek insanların içinde bir düşmanlık var"

Almanya İslam Konseyi Başkanı Kesici, mahkemede başörtüsü yasağının normal vatandaş için geçerli olmadığını, hakimin de bunu bilmesi gerektiğini belirterek, "Bu da şunu gösteriyor: Demek insanların içinde bir düşmanlık var. Bu düşmanlık her yöne yansıyor." ifadesini kullandı.

Almanya'da başörtüsü yasağının pek çok alana yansıyabileceği yönünde daha önce uyarıda bulunduğunu aktaran Kesici, şimdi mahkeme salonlarında görülen yasaklamanın yarın da toplumda “Başörtülü komşu istemiyoruz” şekline dönüşebileceği yönünde izlenim edinmeye başladığını kaydetti.

- "Herhangi bir yasal dayanağı yok"

Berlin İslam Federasyonu Genel Sekreteri Mustafa Özdemir de Luckenwalde mahkemesindeki hakimin mahkeme salonuna kendi iradesini yansıtmaya çalıştığına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ancak herhangi bir yasal dayanağı yok. ‘Mahkeme salonunda dini simgelere müsaade vermem' gibi tavırlar sergilemeye çalışıyor. İlk olarak bu anayasaya aykırı. Temel özgürlüklere, din özgürlüğüne aykırı olduğu konusunda da kuşku yok.”

Berlin’de aynı zamanda avukatlık yapan Özdemir, Almanya’da her mahkemenin bir başkanı bulunduğuna dikkati çekerek, Luckenwalde Mahkemesi Başkanı Roswitha Neumaier’i de eleştirdi.

Özdemir Neumaier'in "İlgili hakim mahkemede dini simgelere yer olmadığını ve burada düzeni sağlamaya çalıştığını ifade ediyor" açıklamasına değinerek, "Bana göre daha büyük skandal bu aslında. O hakime çeki düzen vermesi gereken başkan tam tersi tavır sergiliyor." şeklinde konuştu.

Almanya’da aşırı sağ görüşlü kişilerin sayısında artış olduğunu vurgulayan Özdemir, özellikle bunun Federal Almanya’ya sonradan katılan eski Doğu Almanya eyaletlerinde özellikle hissedildiğini ifade etti.

Bu duruma toplum ve siyasetin sert tavır göstermediğini söyleyen Özdemir, "Bu da bu şekilde her alana etki yapıyor. Gidişat tehlikeli. Şu anda ne toplumun ne de siyasetin buna karşı ciddi adım atma gayretinde olması daha da endişe verici." değerlendirmesinde bulundu.

Lückenwalde mahkemesindeki bir hakim, Suriyeli kadının avukatı Najat Abokal’a gönderdiği yazıda, mahkemede dini simgelere yer vermeyeceğini ifade ederek, müvekkilinin boşanma davasına başörtüsüyle katılmamasını istemişti. Abokal, bu yazıya itiraz etmiş, gelecek hafta başlaması beklenen duruşma tarihi mahkeme tarafından ertelenmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :