Almanya'da "iş dünyasının güveninde" yeni rekor

Almanya'da "iş dünyasının güveninde" yeni rekor

Haziran ayında 115,2 puan olan Ifo İş Dünyası Güven Endeksi temmuz ayında 116 puana çıkarak, yeni rekor seviyeye yükseldi

FRANKFURT (AA) - Almanya'da Ifo İş Dünyası Güven Endeksi, temmuz ayında 116 puana yükselerek yeni rekor seviyeye ulaştı.

Merkezi Münih'te bulunan Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), yaklaşık 7 bin firmanın katılımıyla gerçekleştirdiği temmuz ayı Almanya İş Anketi sonuçlarını yayımladı.

Sonuçlara ilişkin yapılan açıklamada, Almanya’da sanayi ve ticarete ilişkin temmuz ayı İş Dünyası Güven Endeksi'nin geçen ayki 115,2 puandan 116 puana çıktığı ve üst üste üç ay 1991 yılından bu yana görülen en yüksek seviyenin üzerine çıkarak yeni rekor düzeye ulaştığı bildirildi.

Almanya'da haziranda 124,2 puan olan Ifo Cari Durum Endeksinin temmuzda 125,4 puana yükseldiği belirtilen açıklamada, Ifo Beklentiler Endeksi’nin bu dönemde 106,8 puandan 107,3’e çıktığı aktarıldı.

Açıklamada, Alman işletmelerindeki duyarlılığın heyecan verici olduğu ifade edilerek, “Mevcut iş durumuna ilişkin şirketlerin memnuniyeti Almanya'nın birleşmesinden bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Kısa vadeli ticari görünümler de iyileşti. Almanya ekonomisi ileriye gidecek.” denildi.

Endeksin imalat sektöründe rekor seviyeye ulaştığı aktarılan açıklamada, mevcut iş durumu değerlendirmesinin geliştiği, üreticilerin bir kez daha kısa vadeli gelecek konusunda daha fazla iyimserlik bekledikleri kaydedildi.

Toptan iş ikliminin de daha iyimser beklentiler nedeniyle tekrar yükseldiği ancak mevcut iş durumu değerlendirmelerinin ise geçen ayki rekor seviyeden gerilediği belirtilen açıklamada, “Perakendecilikte endeks düştü. Perakendeciler mevcut iş durumlarından çok daha az memnun kaldılar. Kısa vadeli ticari görünüm hakkındaki iyimserlikler de zayıfladı. Bununla birlikte, her iki bileşen de çok yüksek seviyede seyrediyor.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada ayrıca temmuz ayında inşaat sektöründe iş iklimi endeksinin yeni rekor düzeye ulaştığı ve müteahhitlerin mevcut iş durumunu çok iyi değerlendirdikleri bildirildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :