Almanya'da İş Dünyası Güven Endeksi sert düştü

Almanya'da İş Dünyası Güven Endeksi sert düştü

Almanya’da ocak ayında 107,3 olan Ifo İş Dünyası Güven Endeksi, şubatta 105,7 puana inerek üst süte 3. kez geriledi-Ifo:- "Alman işletmeleri, özellikle imalat konusunda endişeli"

FRANKFURT (AA) - Almanya'da Ifo İş Dünyası Güven Endeksi, şubatta beklentilerin altında kalarak 105,7 puana geriledi.

Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), şubat ayı Almanya İş Anketi sonuçlarına ilişkin bir rapor yayımladı. Rapora ilişkin açıklamada, Almanya’da sanayi ve ticarete ilişkin şubat ayı İş Dünyası Güven Endeksi'nin aylık bazda 107,3 puandan 105,7 puana gerilediği belirtildi.

Üçüncü kez üst üste gerileyen endeksin, piyasalarda 106,8 puan olması öngörülüyordu.

Açıklamada, şirketlerin çoğunluğunun gelecek altı aylık iş görnümünden ilk kez karamsar olduğu, mevcut iş durum değerlendirmelerinin ise bunun aksine geçen aya kıyasla biraz daha iyi gerçekleştiği belirtildi.

Alman işletmelerinin özellikle imalat konusunda endişeli olduğu aktarılan açıklamada, “İmalat iş iklimi endeksi sert düştü. İmalatçıların iş beklentileri, çok geniş şekilde azalarak 2008 yılının kasım ayındaki seviyeye geriledi. Mevcut iş durum değerlendirmeleri ise biraz düzeldi” denildi.



-"Toptan ve perakende iş iklimi endeksi bozuldu”



Açıklamada, toptan ve perakende satış iş iklimine ilişkin ise şunlar kaydedildi:

"Toptan iş iklimi endeksi düştü. Toptancılar, mevcut iş durumuna ilişkin çok iyi değerlendirmelerini geri ölçekleseler de iş beklentileri oldukça iyi olmaya devam etti. İş ortamı perakendecilik alanında da kötüleşti. Mevcut durum değerlendirmeleri iyi ve neredeyse değişmedi. Geçen ayki düzelmeye karşın perakendecilerin iş beklentileri bu ay bozuldu."

Açıklamada, iş ortamı endeksinin yükseldiği tek sektörün inşaat olduğu belirtilerek, bunun yeni rekor seviyeye ulaşan mevcut iş durumu değerlendirmelerinden kaynaklandığı ancak iş beklentilerinin ise arka arkaya dört ay bozulduğu ifade edildi.

Öte yandan, Almanya'da ocakta 112,5 puan olan Ifo Cari Durum Endeksi şubatta 112,9 puana yükselirken, Ifo Beklentiler Endeksi ise bu dönemde 102,4 puandan 98,8 puana geriledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :