Almanya'da bir tırın Noel pazarına girmesi

Almanya'da bir tırın Noel pazarına girmesi

Federal Başsavcı Frank:- "Gözaltına alınan kişinin, olayın zanlısı olmayabileceğini de dikkate almak durumundayız"

BERLİN (AA) - Almanya Federal Başsavcısı Peter Frank, Berlin’de tır ile Noel pazarına girerek, 12 kişinin ölümüne, 48 kişinin yaralanmasına yol açtığı şüphesiyle yakalanan Pakistanlı zanlının, olayın faili olmayabileceğini, bu konuda kesin açıklamayı soruşturmanın tamamlanmasının ardından yapabileceklerini söyledi.

Frank, Berlin'de düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, ilk tespitler ışığında olayın bir terör eylemi olduğundan yola çıktıklarını, ancak hala görgü tanıklarının ifadelerinin alındığını, çevredeki kameraların görüntülerinin incelendiğini ifade etti. Başsavcı, kaçırıldığı tahmin edilen tırın asıl sürücüsü olan ancak ölü bulunan Polonya uyruklu kişinin de otopsisinin henüz tamamlanmadığını kaydetti.

Saldırının Fransa'nın Nice kentindeki terör saldırısıyla benzerlik gösterdiğini, Berlin'de de sembolik öneme sahip bir yerin hedef seçildiğini ve saldırganın tek başına hareket edip etmediğinin de araştırıldığını belirten Frank, olayın DEAŞ ya da benzer grupların eylemi olup olmadığının da henüz kesinlik kazanmadığını dile getirdi.

Zanlının, görgü tanıklarının verdiği ifadeler doğrultusunda olay yerinden kaçtıktan kısa bir süre sonra yakalandığını, doğru kişinin yakalanıp yakalanmadığını kesinleştirmek amacıyla da delil toplanmaya devam edildiğini söyleyen Frank, "Gözaltına alınan kişinin, olayın zanlısı olmayabileceğini de dikkate almak zorundayız." dedi.

Basın toplantısına katılan Federal Suç Dairesi (BKA) Başkanı Holger Münch de Almanya'nın ciddi bir terör tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu daha önce de açıklamış olduklarını hatırlatarak, gerekli güvenlik önlemlerinin alınacağını, yine de kentteki terör eylemi hedeflerinin çokluğu sebebiyle bir riskin her zaman var olacağını vurguladı.

Münch, gözaltında tutulan zanlının geçen yılın sonundan bu yana Almanya'da bulunduğunu ve iltica başvurusu talebinden dolayı adresinin de bilindiğini ve kaldığı yerde arama da yapıldığını ifade ederek, sabıkası bulunan zanlının, son olayla ilgili tüm suçlamaları reddettiğini söyledi.

Berlin Emniyet Müdürü Klaus Kandt da yaptığı açıklamada, aldıkları yoğun önlemlere rağmen, bu tür olayların tümüyle önlemenin mümkün olamayacağı görüşünü savundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :