Almanya'da bir tırın Noel pazarına girmesi

Almanya'da bir tırın Noel pazarına girmesi

Almanya İçişleri Bakanı Maiziere: "Dün akşam meydana gelen olayın bir saldırı olduğundan şüphemiz yok"

BERLİN (AA) – Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, başkent Berlin'de dün akşam bir tırın Noel pazarına girerek 12 kişinin ölümüne, çok sayıda kişinin yaralanmasına neden olmasıyla ilgili, "Bir saldırı olduğundan şüphemiz yok." dedi.

Maiziere, Berlin'de yaptığı açıklamada, olayla ilgili bugün Federal Güvenlik Kabinesine bilgi verdiğini söyledi.

Söz konusu tırın kasıtlı bir şekilde insanlar üzerine sürüldüğünü belirten Maiziere, "Dün akşam meydana gelen olayın bir saldırı olduğundan şüphemiz yok." ifadesini kullandı.

Şimdiye kadar hayatını kaybedenlerden çok az kişinin kimliğinin tespit edilebildiğini belirten Maiziere, olayda 12 ölü ve 18’i ağır olmak üzere 48 yaralının bulunduğunu bildirdi.

Söz konusu Polonya plakalı tırın Breitscheidplatz Meydanı’ndaki Noel pazarında girip yaklaşık 80 metre sonra durduğunu söyleyen Maiziere, ardından araç sürücüsünün olay yerinden kaçtığını belirtti.

- Gözaltındaki kişi suçlamaları reddediyor

Maiziere, ölenler arasında şoför koltuğunun yanında bulunan bir kişinin de bulunduğunu, ilk belirlemelere göre bu kişinin silahla vurulduğunu kaydetti.

Bu kişiye ne zaman ateş edildiğinin araştırıldığını ifade eden Maiziere, gözaltına alınan şüphelinin suçlamaları reddettiğini aktardı.

Maiziere, ülke genelinde güvenlik kurumlarının önlemleri artırdığını belirterek, bu sinsi saldırıdan sonra özgür yaşam tarzının yok edilmesine izin verilmeyeceğini söyledi.

Almanya genelinde Noel pazarlarının açık kalacağını, ancak güvenlik önlemlerinin yüksek olacağını ifade eden Maiziere, Berlin’de ise kurbanlara saygıdan dolayı Noel pazarlarının bugün kapalı kalacağını ifade etti.

Thomas de Maiziere, gözaltına alınan şüphelinin Pakistan uyruklu olduğunu ve 31 Aralık 2015’te Almanya’ya giriş yaptığını aktardı.

Sığınmacı olarak kayıt altına alınan şüphelinin şubat ayında Berlin'de ortaya çıktığını belirten Maiziere, bu kişinin iltica başvurusunun henüz sonuçlanmadığını kaydetti.

Zanlı hakkındaki bilgilerin terörle ilişkili dosyalarda yer almadığını ifade eden Maiziere, tırda bulunan kişinin öldürüldüğü silahın da bulunamadığı bilgisini paylaştı.

Maiziere şimdiye kadar saldırıyı üstelenen olmadığını sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :