Alman Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararı

Alman Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararı

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier: - "Alman Meclisi'nin siyasi konularda kendini ifade etme hakkı ve özgürlüğü vardır ancak Alman Meclisi'nin kendisi de her kararın yasal bağlayıcı etkisi olmadığını söylüyor"

BERLİN (AA) – Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Alman Meclisi'nin siyasi konularda kendini ifade etme hakkı bulunduğunu ancak buradan çıkan her kararın yasal bağlayıcılığı olmadığını söyledi.

Steinmeier, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, Türkiye ile sadece darbe girişiminden sonra birçok konuda "sürtünme alanları" bulunmadığını, bunların bazılarının daha önce, bazılarının da daha sonra eklendiğini kaydetti.

Dış politikanın görevinin bu "sürtünme alanlarından" sakınmak ve aynı zamanda Türkiye ile ilişkileri korumak ve gelecek perspektifini sağlamak olduğunu vurgulayan Steinmeier, yapılan görüşmelerde Türkiye'nin de buna ilgi duyduğunu kaydetti.

Türkiye ile sığınmacı anlaşması ve Alman Meclisi’nin 1915 olaylarına ilişkin kararının bağlayıcı etkisi gibi birçok konuda görüşüldüğünü ifade eden Steinmeier, "Bu konuda Alman Meclisi de açıklama yaptı. Alman Meclisi'nin siyasi konularda her türlü kendini ifade etme hakkı ve özgürlüğü vardır ancak Alman Meclisi'nin kendisi de her kararın yasal bağlayıcı etkisi olmadığını söylüyor." diye konuştu.

Avrupa'da ortak ordu oluşturulmasına ilişkin bir soru üzerine de Steinmeier, bunun yeni bir fikir olmadığını ancak bu konunda yeniden tartışmaların başladığını söyledi.

Steinmeier, doğrudan Avrupa ordusunun ifade edilmemesine karşın Avrupa'da savunma ve güvenlik alanlarında daha yoğun bir işbirliğine ilgi duyulduğunu kaydetti.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de Avrupa Birliği’ne (AB) üye ülkelerin savunma kapasitelerini artırmalarının hem AB hem de NATO için iyi olacağını kaydetti.

Avrupa'da bu konuda işbirliği yapılmasına değer verdiğini belirten Stoltenberg, ancak NATO ve AB'nin mükerrer iş yapmaktan kaçınmaları uyarısında bulundu.

Stoltenberg, Steinmeier'in dün Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda da gündeme getirdiği silahlanmanın kontrolüne ilişkin inisiyatifi memnuniyetle karşıladığını ifade etti.

Silahlanmanın artmasını ve yeni bir soğuk savaştan sakınmak gerektiğini dile getiren Stoltenberg, bu konuda var olan engellere çözümler bulunmasının önemine değindi.

Stoltenberg, var olan sözleşmelere uyulması ile bu sözleşmelerin yenilenmesi arasında da bir çelişkinin olmadığını kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :