Alman Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararı

Alman Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararı

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Şallı:- "Alman Meclisi, Ermenilerin kara trenine binmiş, kara yalanına ortak olmuş ve karalama kampanyasında yerini almıştır"

EDİRNE (AA) - Edirne'de Roman dernekleri, Alman Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararını protesto etti.

Mimar Sinan Anıtı'nın önünde bir araya gelen derneklerin üyeleri, ellerinde Almanların Romanlara karşı uyguladıkları soykırım anlamına gelen "parojmos" yazılı dövizler ve Türk bayrağı taşıdı.

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı, Roman dernekleri adına burada yaptığı açıklamada, Alman Federal Meclisinin kararının siyasi olduğunu söyledi.

Ermeni iddialarına ilişkin kararın Türk-Alman siyasi ilişkilerine zarar verdiğini aktaran Şallı, şunları kaydetti:

"Alman Meclisi, Ermenilerin kara trenine binmiş, kara yalanına ortak olmuş ve karalama kampanyasında yerini almıştır. Porajmos, Almanların Çingenelere uyguladığı soykırımın adıdır. Almanya'nın 1938 ile 1954 yılları arasında sistematik olarak uyguladığı soykırımdan en çok Çingeneler etkilenmiştir. Kendi ülkelerindeki soykırımı görmeyen Alman parlamentosu, sözde Ermeni yasa tasarısını siyasi manevraya dönüştürmüş, Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı Devleti ile olan ittifakını unutmuş, Ermeni diasporasına yenik düşmüştür. 1915 yılında büyük acılar yaşandığı bir gerçektir. Parlamentoların durumdan vazife çıkarmak, siyasi kararlar almak, yalana ortak olmak gibi görevleri yoktur. Kabul edilen karar tasarısı, siyasi anlamda ikiyüzlülüktür."

Edirne Belediyesi'nin Roman belediye meclis üyesi Erkan Makas ise Türk tarihinde soykırım olmadığını söyledi.

Soykırım yapan bir devletin, soykırım yapmayan bir devlete iftira attığını belirten Makas, "Eğer medeniyeti merak ediyorlarsa buyursunlar Türkiye'de görsünler. Ben Romanım ve belediye meclis üyesiyim. Almanya gelsin Edirne'de medeniyet görsün." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :