Alman Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararı

Alman Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararı

Japon uluslararası ilişkiler uzmanı Wakizaka:- "Türkiye ile Avrupa arasında mülteci krizi ve vize muafiyeti gibi meselelerden kaynaklanan bir takım sorunlar var. Almanya tasarıyı, mülteci krizi, AK Parti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bölge poli

İSTANBUL (AA) - EMRAH GÜNEY - Japon uluslararası ilişkiler uzmanı Keisuke Wakizaka, Türkiye ile Avrupa arasında "mülteci krizi" ve vize muafiyeti gibi konulardan kaynaklanan bir takım sorunların olduğunu belirterek, "Almanya tasarıyı, mülteci krizi, AK Parti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bölge politikalarına karşı siyasi bir koz olarak kullanmak istiyor" dedi.

Wakizaka, Alman Federal Meclisinin (Bundestag) 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını tanıyan karar tasarısını kabulüne ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, tasarının tamamen siyasi bir olay olduğunu söyledi.

Japonya'daki hukuk eğitiminin ardından Kafkasya bölgesi ve Ermenistan'a ilgi duyan Wakizaka, yaptığı araştırmalarda tarihteki "büyük Ermenistan hayali"nin temellerinin Almanya tarafından atıldığına işaret etti.

Yıllardan beri Türkiye'de yaşayan ve şu an Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Bölge Çalışmaları bölümünde doktora çalışmalarına devam eden Wakizaka, Almanya'nın mülteci krizi başta olmak üzere şu anki politikalarla sıkıştığını dile getirdi.

Tasarının iç siyasetteki sıkışıklığa karşı bir koz olarak kullanılmak istendiğini dile getiren Wakizaka, "Almanya'da bir sürü mülteci dolaşıyor. Ülkede güvenlik ciddi bir boyut aldı, işsizlik arttı. Almanya, iç politika da sıkıştı" diye konuştu.

Alman parlamentosunun olaylara sadece Marksizm odaklı baktığını ifade eden Wakizaka, "Türkiye ile Avrupa arasında mülteci krizi ve vize muafiyeti gibi meselelerden kaynaklanan bir takım sorunlar var. Almanya tasarıyı, mülteci krizi, AK Parti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bölge politikalarına karşı siyasi bir koz olarak kullanmak istiyor." değerlendirmesinde bulundu.

- "Türkiye'nin elinde güçlü kozlar var"

Tasarının kabulüne dair Türkiye'nin de elinde güçlü kozlar olduğunu vurgulayan Wakizaka, şöyle devam etti:

"Bu durumla Türkiye ile Avrupa arasındaki ilişkiler açılacak. Türkiye, mültecileri Avrupa'ya bile gönderebilir. Aynı zamanda Avrupa ile Rusya arasındaki ilişikler de pek iyi değil. Bu durumda Türkiye ile Rusya arasında bir iyileşme görülebilir. Türkiye, Avrupa Birliğine girme için harcadığı enerjiyi Rusya ve bölge ülkelerine kaydırabilir."

Japon uluslararası ilişkiler uzmanı Keisuke Wakizaka, "Sorunu çözebilecek olan sadece Türkiye ile Ermenistan'dır. Dışarıdan yapılan bir müdahale sorunu çözmemekte, daha da büyütmektedir" ifadelerini kullandı.

- "Tasarının bir etkisi yok"

Tasarının kabulüyle Almanya'da çok bir şeyin değişmeyeceğini savunan Wakizaka, "Bu tasarının çok bir etkisi yok. Burada sadece o dönem yaşananları soykırım olarak tanıma söz konusu. Sözde soykırımı inkar edenlere karşı bir ceza verme gibi bir durum da yok. Bunu daha önce Fransa denemişti ancak cezaları Fransa Anayasa Mahkemesi iptal etmişti" dedi.

Almanya'nın geçmişinde bir Adolf Hitler'in soykırımı bulunduğunu anımsatan Wakizaka, Almanya bu tasarıyla kendisinin daha önce işlediği suçu hafifletme çalıştığını söyledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :