Alman Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararı

Alman Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararı

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu:- "Bu hukuk dışı karar, Türk-Alman ilişkileri tarihinde kara bir leke olarak kalacaktır"- ATB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz:- "Böylesine önemli kararları tarihçilere bırakmak çok daha sağlıklı olacaktır"

ANKARA (AA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Alman Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararıyla ilgili, "Bu hukuk dışı karar, Türk-Alman ilişkileri tarihinde kara bir leke olarak kalacaktır." ifadesini kullandı.

Hisarcıklıoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Alman Meclisinin 1915 olaylarına dair Ermeni iddialarına ilişkin kararını değerlendirdi.

Söz konusu kararı şiddetle kınadıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

"Almanya Parlamentosunun aldığı karar tarihi bir hatadır. Tarihi olaylar siyasetçiler tarafından değil, tarihçiler tarafından değerlendirmelidir. Bu konular siyasi mülahazalardan uzak tutulmalıdır. Bu konudaki endişelerimizi Almanya’daki muhatabımız olan iş örgütlerine bildirmiştik. Muhatap iş çevrelerinin de benimsemediğini bildiğimiz bu hukuk dışı karar, maalesef Türk-Alman ilişkileri tarihinde kara bir leke olarak kalacaktır."

- "Karar kabul edilebilir değil"

Ankara Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz da Alman Meclisinin kararının iki ülke arasındaki ekonomik, siyasi ve sosyal ilişkilere zarar vereceğini belirterek, böylesine önemli kararları tarihçilere bırakmanın çok daha sağlıklı olacağını vurguladı.

Kararın bir hüküm taşımadığını ve kabul edilebilir olmadığını ifade eden Yavuz, "Ermeni diasporasının etkisinde kalarak, Birinci Dünya Savaşı'nda omuz omuza aynı saflarda çarpışmış iki millet olarak böylesine bir iddiaya maruz kalmak çok üzücü ve acı vericidir. Almanya Federal Meclisinin onayladığı bu tasarıyı şiddetle protesto ediyor ve Alman Parlamenterleri aldıkları karardan dolayı kınıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :