Alman Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararı

Alman Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Eker: - "Alman Federal Meclisinin 1915 olayları ile ilgili gerçekleri tahrif eden ve uluslararası hukukla bağdaşmayan kararını reddediyor ve şiddetle kınıyoruz"

ANKARA (AA) - AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, "Alman Federal Meclisinin 1915 olayları ile ilgili gerçekleri tahrif eden ve uluslararası hukukla bağdaşmayan kararını reddediyor ve şiddetle kınıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Eker, yazılı açıklamasında, insanlık tarihinin bilinen en sistematik soykırımına imza atanların Türkiye'ye böyle bir suçlamada bulunamayacağını belirterek, "Soykırım mühendisliğinin mucidi konumunda olanların, tarih boyunca barışı, kardeşliği ve merhameti temsil eden bir millete ve yüzyıllardır barış ve kardeşliğin egemen olduğu bir coğrafyaya suçlarını sıçratmaları mümkün değildir" ifadelerine yer verdi.

Eker, 101 yıl önce dönemin zorlu koşullarında yaşanan ve Türkler ile Ermenilerin karşılıklı büyük acılar yaşamasına neden olan olayların çarpıtılarak tek yönlü değerlendirilmesinin kabul edilemeyeceğini vurguladı.

"Soykırım"ın uluslararası hukukta açık bir şekilde tanımlanmış aleni bir suç olduğunu ifade eden Eker, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) 15 Ekim 2015 tarihli kararıyla 1915'te yaşananların soykırım olmadığını ortaya koyduğunu aktardı.

Eker, Alman vatandaşı milyonlarca Türk'ün duygularının yok sayıldığını belirterek, karardaki "Türk kökenli vatandaşların uyumuna katkı teşkil edeceği" gerekçesinin birlik ve beraberliğin aksine Türkler ile Almanları ayrıştırıcı bir etki yaratacağına dikkati çekti.

Ermeni iddialarının eğitim yoluyla gelecek nesillere aktarılmasının insan haklarına aykırı olduğuna işaret eden Eker, "Almanya'da eğitim gören Türk çocuklarının derslerinde başarılı olabilmeleri için inanmadıkları bu öğretiyi savunmasını beklemek demokrasi ve insan haklarına aykırıdır." açıklamasında bulundu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Eker, kararın, Türk-Alman ilişkileri açısından "utanç verici bir karar" olarak tarihteki yerini alacağını kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :