Alman Federal Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararı

Alman Federal Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararı

SAÜ Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Selvi:- "Ne Ermenilerin yaşadıkları ne de bugün Suriyelilerin yaşadıkları Almanların umurunda değil"- "Esas olan, mülteciler konusunda istediklerini yaptırmaya çalışan, Doğu'da terörle mücadelede kararlı

SAKARYA (AA) - Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Haluk Selvi, Alman Federal Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararına tepki göstererek, Ermenilerin yaşadıklarının Almanların umurunda olmadığını, amaçlarının, kendine dünyada yeni bir rol düzenlemeye çalışan Türkiye’ye boyun eğdirmek olduğunu savundu.

Selvi, yaptığı yazılı açıklamada, Almanya’nın emperyalist çıkarları için Ermeni meselesini kullandığını belirtti. Alman Parlamentosunun böyle bir karar verme yetkisi olmadığına dikkati çeken Selvi, şöyle dedi:

"Aslında Ermeniler için soykırım olarak kabul ettikleri olayların 100. yılında, yani geçen yıl bu tür siyasi kararların alınması beklenirken bu gerçekleşmedi ve hatta büyük bir fiyasko ile sonuçlandı. Çünkü Avrupa'da, Ermeni iddiaları konusunda bayraktarlığı yapan ülke olan Fransa bu işin çok ileri gittiğini ve hukuksuz olduğunu gördü. 2016'da Fransa'nın en üst düzey mahkemesi Fransa Anayasa Konseyi çok önemli bir karar aldı. Kararda, 'Bir soykırım suçlaması uluslararası yetkili bir mahkeme kararı olmadan yapılamaz' denildi. Dolayısıyla, Alman Parlamentosu Türkiye'ye karşı bir soykırım iddiasında bulunamaz, bu onun yetkisi dışındadır."

Selvi, Ermenilerin yaşadıklarının Almanların umurunda olmadığını söyleyerek, şu değerlendirmede bulundu:

"Ne Ermenilerin yaşadıkları ne de bugün Suriyelilerin yaşadıkları Almanların umurunda değil. Esas olan, mülteciler konusunda istediklerini yaptırmaya çalışan, Doğu'da terörle mücadelede kararlı tavrını sürdüren ve Avrupa Birliğinin yumuşama taleplerini reddeden, kendisine dünyada yeni bir rol düzenlemeye çalışan Türkiye’ye boyun eğdirmek. Bu yönüyle Ermeniler Birinci Dünya Savaşı'nda nasıl Avrupalı devletlerin çıkarlarına alet oldular ise bugün de Türkiye üzerinde hesapları olan devletlerin politik oyunlarının bir parçası oluyorlar. Bu yaklaşım Türkler ve Ermeniler açısında bir çözüm değil çözümsüzlük getirir. Bu açıkça görünen bir sonuç iken Ermeniler de kendi diaspora örgütlerinin maddi çıkarlarına köle olmuş durumdalar. 1915'te olduğu gibi bugün de olayların gidişi Ermeniler ve Ermenistan açısında pek parlak değil. Açlık, sefalet ve yalnızlık."

Alınan kararla Almanya'nın karlı sonuçlar elde etmeyi hedeflediğini kaydeden Selvi, bunları şöyle sıraladı:

"Kendi içindeki aşırı Kürt milliyetçiler ve sosyalistler gibi Türkiye karşıtı grupları tatmin etmek. Mülteciler konusunda ayak direyen Türkiye’yi dize getirmek, en azından isteklerini sınırlamak. Avrupa Birliğinin terörle mücadele konusunda PKK'yı terör örgütü listesinden çıkarmayı tavsiye eden, 1915 olaylarını soykırım olarak tanımasını isteyen kararlarını yok sayan Türkiye'ye kararlılığını göstermek, Güneydoğu Anadolu'daki mücadeleden vazgeçmesini sağlamak. Tarihte Almanlardan başka milletlerin de soykırım yaptığını tarih kitaplarına yerleştirerek bu olayı içselleştirmek ve kendi gelecek nesillerini bu utançtan kurtarmak. Alınan karar sonunda 1915 olayları bir soykırım olarak Alman tarih ders kitaplarındaki yerini alacaktır. Kendi sınırlarını aşan, Afrika'da, Orta Doğu'da, Balkanlar'da kısacası dünyanın birçok bölgesinde tarihi tutumunu değiştirerek aktif siyaset izleyen Türkiye Cumhuriyeti'ne bir uyarıda bulunmak. Görüldüğü üzere Ermeniler üzerinden Almanlar bir kararla çok karlı neticeler elde etmiş oluyorlar."

- İddialara sessiz kalınmamalı

Selvi, 1915 olaylarının soykırım olduğunu gösteren tarihi belge veya kanıta ulaşılamadığına işaret etti. Selvi, Ermeniler de de bu delil ve belgeler bulunmadığından, olayların savaş sırasında yaşanan olağan şeyler olduğundan, siyasi manevralarla Türkiye'yi bu kararı kabule zorladıklarını aktardı.

Olaylar sırasında Alman subaylarının da müttefik Osmanlı ordusu içinde önemli görevlerde yer aldıklarının unutulmaması gerektiğini vurgulayan Selvi, Türkiye’nin Almanya ile ekonomik ilişkilerini sürdürmesi, ancak bu iddialar karşısında da sessiz kalınmaması gerektiğini ifade etti.

Selvi, Türkiye'nin siyasi, iktisadi ve askeri büyümesini sürdürerek milli birliğini bir an evvel sağlamak zorunda olduğuna değinerek, "Bütün bu iddialar ve baskılar ancak güçlü bir Türkiye ile etkisiz hale getirilebilir. Zira bu iddialar ve Batılıların bu tarz hareketleri hiç bitmeyecektir. Milletimiz hem bugün hem de tarihin her döneminde medeniyetler inşa etmiş, insanlara adaletle muamele etmiş bir kültürün varisidir" sözlerine yer verdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :