Alman bakanlardan Vali Toprak'a ziyaret

Alman bakanlardan Vali Toprak'a ziyaret

Almanya'nın Hussen Eyaleti İçişleri ve Spor Bakanı Beuth ile Aşağı Saksonya Eyaleti İçişleri ve Spor Bakanı Pistorius, İzmir Valisi Toprak'ı ziyaret etti - Vali Toprak: - "(Suriyeli sığınmacıların durumu) Bir insanlık dramı yaşanıyor, tüm ülkelerin insanl

İZMİR (AA) - İzmir Valisi Mustafa Toprak, Suriyeli sığınmacıların durumuna ilişkin, "Bir insanlık dramı yaşanıyor, tüm ülkelerin insanlık karşısındaki duruşları ve vicdanları test ediliyor. Bu savaş bir an önce biterse hem Suriye halkı hem de etkilenen ülkeler rahata kavuşmuş olur, insanlık da rahata kavuşmuş olur" değerlendirmesinde bulundu.

Valilikten yapılan açıklamaya göre Toprak, kentte bulunan Hussen Eyaleti İçişleri ve Spor Bakanı Peter Beuth, Aşağı Saksonya Eyaleti İçişleri ve Spor Bakanı Boris Pistorius'u beraberindeki heyetle makamında bir araya geldi.

Heyete İzmir'in tarihi, kültürü, ekonomisi ile devam eden liman ve otoyolu projeleri hakkında bilgiler veren Toprak, sığınmacı sorununa dikkati çekerek İzmir’de 89 bin sığınmacıyı misafir ettiklerini belirtti.

Vali Toprak, Almanya'nın 2015 yılında 1 milyon 100 bin sığınmacıyı kabul ettiğini anımsatarak "Sayın Merkel’in son zamanlarda konunun çözümü noktasındaki çabalarını görüyoruz, hissediyoruz, teşekkür ediyoruz" dedi.

Suriye’deki sonunun çözülmediği sürece sığınmacıların daha rahat bir yaşam hayaliyle başka ülkelere giderken denizde boğulmaya devam edeceğini vurgulayan Toprak, şunları kaydetti:

"Bir insanlık dramı yaşanıyor, tüm ülkelerin insanlık karşısındaki duruşları ve vicdanları test ediliyor. Bu savaş bir an önce biterse hem Suriye halkı hem de etkilenen ülkeler rahata kavuşmuş olur, insanlık da rahata kavuşmuş olur. Bugün bu şüphesiz ki maddi konu değildir. Burada, mesela İzmir’de ve ülkemizde bu insanların sosyal güvenlik kapsamında olmamasına rağmen tüm sağlık giderleri karşılanıyor, ameliyatları yapılıyor, teşhis tedavileri yapılıyor."

Ege Denizi'nden Avrupa'ya geçişleri engellemeye çalıştıklarını aktaran Mustafa Toprak, 2015 yılında 36 bin kaçağın geçiş hazırlığı yaparken karada, 24 bin kaçağın da denizde yakalandığını bildirdi.

- "Avrupa sığınmacı akınına hazırlıksız yakalandı"

Alman heyetteki yetkililer de İzmir'de bulunmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi, Ankara'daki terör saldırılarıyla ilgili taziyelerini iletti.

Aşağı Saksonya Eyaleti İçişleri ve Spor Bakanı Boris Pistorius, Avrupa’nın sığınmacı akınına hazırlıksız yakalandığını savunarak, "Bu kadar çok mültecinin olacağını tahmin edilmedi, dayanışma içinde olmamız, birlikte hareket etmemiz, sorumluluk almamız gerekiyor. Yükü paylaşmamız gerekiyor. Türkiye’nin bunu tek başına omuzlaması mümkün değil, sadece para değil diğer taraftan insanlık öne çıkıyor" ifadelerini kullandı.

Ziyarete, Hussen Eyalet Emniyet Müdürü Udo Münch, Hukuk Daire Başkanı Wilhelm Kanther, Avrupa Dairesi Başkanı Nils Hilmer, Mülteci Konuları Dairesi Başkanı Friendhelm Meier, Aşağı Saksonya Eyalet Emniyet Müdürü Uwe Binias, Almanya Federal Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosu Thomas Gerlach de katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :