Allah dostu Erenköylü Hikmet Efendi Hakk'a yürüdü

Allah dostu Erenköylü Hikmet Efendi Hakk'a yürüdü

Mahmut Sami Ramazanoğlu'nun son halifelerinden, Erenköylü Hacı Hikmet Tuzkaya vefat etti

Mahmut Sami Ramazanoğlu'nun icazetli halifelerinden, Erenköylü Hacı Hikmet Tuzkaya Hoca Hakk'a yürüdü. Vefatı sevenlerini hüzne boğarken sosyal medyada yapılan paylaşımlarla taziyelerde bulunuldu. Cübbeli Ahmet Hoca da merhum Hikmet Efendiyi ziyaret ederek duasını almıştı.

Mahmut Sâmi Ramazanoğlu'nun müridanından ve halifelerinden Hikmet Tuzkaya Efendi, Necmettin Erbakan hoca, Tahir Büyükkörükçü hoca ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın değer verdiği büyük bir veli ve hak aşığı idi. 

MUHAMMED HİKMET EFENDİ KİMDİR?
Hacı Hikmet Tuzkaya 1927’de Nevşehir / Gülşehir - Tuzköy’de doğdu.
Babası Şevket Efendi Yemen ve Balkan cephelerinde uzun yıllar Osmanlı ordusunda
savaşan gazilerdendir. Baba cihetinden nesebi âlîleri Seyyit’tir. Vâlideleri Nevşehir / Gülşehir -
Hacı Halil köyünden Fâtıma Sultan’dır.
Kore gâzisi olan Hikmet Efendi askerlik dönüşü Kayseri’nin maneviyat büyüklerinden Hacı Şaban Efendi ile tanışmış, uzun yıllar Hazretin yakın hizmetinde bulunmuştur. Bilahare, İstanbul Erenköy’deki Sami Ramazanoğlu Hazretleri Seyitzâde Hacı Şâban Efendi’ye bir mektup göndererek “Lütfen evlâdımız Hikmet Efendi’yi bizim yanımıza, İstanbul’a gönderiniz” buyurmuştur.

Bu vesileyle kibarı evliyadan Mahmut Sâmi Ramazanoğlu ile tanışan Hikmet Efendi yaklaşık otuz yıl
Sami Sultan’ın hizmet ve tedris halkasında bulunmuştur. O’nun yanında zâhirî ve manevî ilimleri tahsil etmiştir. Kur’an ve Sünnet’e âzami bağlılığından Mahmud Sami Ramazanoğlu’nun teveccühlerini kazanan Muhammed Hikmet Efendi’ye 1971 yılında şeyhi Mahmud Sami Ramazanoğlu yazılı icazetnâme vermiştir.
Allah ve Resulü’nün rızasını kazanmak için âzamî gayret eden Erenköylü Hikmet Efendi bir yandan insanlara hizmet ve irşad görevini yürütürken diğer yandan İslâm’ın ve İhsan’ın daha iyi anlaşılması için nice eserler kaleme almıştır. Bu eserler;
İslâm’da Edep ve Ahlak,
 Kur’ân-ı Azimüşşân Sünnet-i Nebiyy-i Zişan,
 Mârifet-i İlâhiyye Tarîkatı Âliyye,
 İslâm’da Kadın,
 Kırk Hadis,
 Aklın Tarifi Kaza - Kader ve Cihad,
 Muhammed Aleyhisselâm ve Ashâb-ı Kirâm ve
 Dîvân-ı Hikmet’ten müteşekkildir.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
14 Yorum