Aliya İzzetbegoviç'in vefatının 13. yılı

Aliya İzzetbegoviç'in vefatının 13. yılı

Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç, Türkiye Yazarlar Birliğince düzenlenen programda anıldı

ANKARA (AA) - Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç, vefatının 13. yılında Türkiye Yazarlar Birliğince düzenlenen programda anıldı.

Türkiye Yazarlar Birliği Genel Merkezinde düzenlenen "Gençler Üstadları Anıyor-Aliya İzzetbegoviç" programında konuşan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Orçan, birliğin gençlik biriminin ilk etkinliğinin bu program ile başlamasının çok anlamlı ve değerli olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Orçan, "Bosna-Hersek eski Cumhurbaşkanı Aliya, bir siyasi lider olmasıyla birlikte, bir dava adamı, aile babası, askeri komutan ve düşünce adamı gibi kişisel niteliklere sahipti." dedi.

Aliya İzzetbegoviç'in batı felsefesini çok iyi tanıdığını belirten Orçan, "Aliya, 15-16 yaşlarında batının çağdaş filozofları Hegel ve Kant gibi isimleri okudu. Sosyalizm, Komünizm ve Marksizm sistemlerini çok iyi biliyor. Öğretim yıllarında, Yugoslavya yönetimi komünist bir sisteme sahip olduğu için ciddi bir etkilenme yaşıyor. Aliya, 18 yaşına geldiğinde, köken olarak Müslüman bir kişiliğe sahip olduğu için, o dönemde İslami eserlere daha çok yönelmeye başlıyor." ifadesini kullandı.

İzzetbegoviç'in üniversite yıllarında bir dava adamı olarak mücadele vermeye başladığını belirten Orçan, "Genç Müslümanlar Teşkilatının üyesi olan Aliya, 1946'da tutuklandı ve 5 yıl hapis yattı. Aliya'yı, hayatının bu kısmında bir dava adamı olarak görüyoruz. Hapishanede yatarken bir endişeye kapılmıyor, sürekli kitap okuyor ve en önemlisi de hapishaneden çıktığında çok güçlü, dinamik biri olarak çıkıyor." diye konuştu.

Orçan, Bosna'da savaş yaşanırken, zor şartlarda dahi İzzetbegoviç'in liderliğini ispat ettiğini de sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :