Aliağa'da kuru yük gemisinin ambarındaki yangın

Aliağa'da kuru yük gemisinin ambarındaki yangın

Aliağa Liman Başkanı Levent Köleteli:- "Geminin radyoaktif veya tehlikeli atık taşıdığı kesinlikle doğru değildir. Bu konuda denetimler çok fazla. Türkiye'nin herhangi bir yerinde böyle bir şeyin olması mümkün değil"- "Geminin beklemesinin sebebi içindeki

İZMİR (AA) - Aliağa Liman Başkanı Levent Köleteli, yaklaşık bir ay önce ambarında çıkan yangından sonra geri dönüşüm bölgesine yönlendirilen "Koza" isimli gemide tehlikeli atık bulunmadığını, buğday kepeği yüklü geminin kısa sürede sökümüne başlanacağını söyledi.

Köleteli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ambarında çıkan yangın sonrası söküm işlemi için demirli bekletilen "Koza" isimli gemiyle ilgili basında yer alan radyoaktif veya tehlikeli madde taşıdığı iddialarının kesinlikle doğru olmadığını belirtti.

Arıza nedeniyle Doğu Afrika'dan Aliağa'ya kadar çekilerek getirilen geminin, yükünü indirdikten sonra söküme gönderilmesinin planlandığını ancak ambarında çıkan yangın sonrası doğrudan Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Bölgesi'ne yönlendirildiğini kaydeden Köleteli, şu bilgileri verdi:

"Geminin beklemesinin sebebi içindeki yükün akıbetinin ne olacağıydı. Sonuçta maddi değeri olan bir yük ancak yükün kullanılamaz olduğu anlaşıldığı için geminin söküm işlemi kısa sürede başlayacak. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü her aşamayı inceliyor."

Benzeri olayların ardından bazı basın yayın organlarında spekülatif haberlerin yer aldığına dikkati çeken Köleteli, olaylara sağduyulu yaklaşmak gerektiğini, hiçbir detayı atlamadıklarını ifade etti.

Geminin sökümü için gerekli izinlerin alındığını, bu konuda çok hassas olduklarını belirten Köleteli, "Geminin radyoaktif veya tehlikeli atık taşıdığı kesinlikle doğru değildir. Bu konuda denetimler çok fazla. Türkiye'nin herhangi bir yerinde böyle bir şeyin olması mümkün değil." diye konuştu.

- Olay

Arızası nedeniyle Aliağa açıklarında demirli bulunan ve seferden alınarak söküme yönlendirilen 6 bin 221 grostonluk kuru yük gemisi "Koza"nın yaklaşık bin 800 ton buğday kepeği yüklü ambarında 4 Ağustos'ta çıkan yangın söndürülmüştü.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :