Alanya'da dolu seralara zarar verdi

Alanya'da dolu seralara zarar verdi

İlçede etkili olan dolu, 100-120 dekar alanda bulunan seralarda maddi hasara neden oldu

ANTALYA (AA) - Antalya'nın Alanya ilçesinde etkili olan dolu seralara zarar verdi.

Payallar Mahallesi'nde etkili olan dolu, cam ve naylon seralarda maddi hasara neden oldu. Yağışın etkili olduğu yerlerde yapılan hasar tespit çalışmalarına katılan Alanya Ziraat Odası Başkanı Turgut Musluoğlu gazetecilere yaptığı açıklamada, geçen hafta Finike, Demre dolaylarında çiftçilerin hortum nedeniyle büyük zarar gördüğünü anımsattı.

Musluoğlu, şimdi de Alanya'da çiftçilerin dolu nedeniyle mağdur olduğunu ifade ederek, "Tahminen 100-120 dekar alanda meydana gelen doludan dolayı yüksekliği 2-3 metre olan seralar yere indi. Üreticiler eğilerek, apalayarak ürünleri kurtarmaya çalışıyor." dedi.

Yetkililerle hasar tespit çalışmasına katıldığını anlatan Musluoğlu, seraları zarar gören çiftçilerin ise sezonu kapattığını belirtti. Zararın basit gibi göründüğünü ancak meselenin gerçekte çok farklı olduğunu dile getiren Musluoğlu, "Bu üreticilerin yıl boyunca üretim şansı yok. Çünkü seraların yenilenmesi lazım. Bunun için de acil sıfır faizli kredi verilmesi ve borcu olanların da borcunun ertelenmesi gerekiyor." diye konuştu.

Tarım Sigortaları Kanunu'nda, mülkiyet sorunu nedeniyle birçok çiftçinin mağdur olduğunu savunan Musluoğlu, "Dede öldü. Tarlayı oğlan ve torunları ekip biçiyor. Dolaysıyla mülkiyet sorunu oluyor. Sabahtan beri dolaşıyoruz. Bir tane sigortalı çıktı. Mülkiyet aranmadan bu alanların kayıt altına alınması gerekiyor. TARSİM'in göndereceği ekspere, tarım müdürlükleri ve ziraat odaları da destek vererek bu sorun çözülür." değerlendirmesinde bulundu.

Çiftçi Mustafa Uçak ise sabah 08.00 ila 08-30 saatlerinde etkisini hissettiren dolunun ağırlığından dolayı seraların çöktüğünü belirtti. Artık bu sezonu bitirdiklerini ve önlerindeki sezonu kurtarmak için çalışacaklarını anlatan Uçak, "Dolu 4 dönüm serama zarar verdi. Artık bu seranın yenilenmesi gerekiyor. Bu konuda devletten yardım bekliyoruz. Devletin vereceği destekle yaz sezonunu kurtarabiliriz." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :