Akşehir’in zor sınavı: Ünlü isim büyük deprem bekliyor

Akşehir’in zor sınavı: Ünlü isim büyük deprem bekliyor

Prof. Dr. Naci Görür, Antalya Körfezi'nin doğusunda ve Türkiye'nin 24 ilinde deprem ve tsunami riskine dikkat çekti. Gazeteilksayfa.com'un haberine göre, Prof. Dr. Görür'ün önemli uyarıları ve önerileri şöyle:

Antalya Körfezi Uyarısı

Antalya Körfezi'nin doğusunda tsunami ve deprem riski

Prof. Dr. Naci Görür, Antalya Körfezi'nin doğu kıyılarındaki yerleşim yerlerinin yüksek risk altında olduğunu belirtti. Bu bölgedeki alüvyon ve yüksek yer altı su seviyesi nedeniyle sıvılaşma riski oldukça yüksek. Özellikle kil zeminlerde, deprem dalgalarının etkisinin 3-5 kat artabileceği uyarısında bulundu.

Yüksek katlı binalar için zemin etütleri şart

Görür, zemin etütleri yapılmadan yüksek katlı binaların inşa edilmemesi gerektiğini vurguladı. Antalya'da aktif bir fay hattı bulunmamasına rağmen, doğu bölgelerinde dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

aksehir-fay-zonu.jpg

24 İl Fay Hattı Uyarısı

Türkiye'de 24 il fay hatları üzerinde bulunuyor

Prof. Dr. Görür, Türkiye'de 24 ilin fay hatları üzerine kurulu olduğunu ifade etti. Antalya'ya yakın olan Akşehir fay zonu önemli bir risk taşırken, Fethiye-Burdur fay zonu ve Kıbrıs fayı da Antalya için tehdit oluşturuyor.

Fethiye-Burdur zonu büyük risk taşıyor

Fethiye-Burdur zonunun büyük bir risk taşıdığını ve bu bölgede daha önce 7.2 büyüklüğünde depremler yaşandığını hatırlattı. Akşehir fay zonunun 115 km, Kıbrıs fay zonunun ise 116 km uzaklıkta olduğunu ve aktif faylarda 7 ve üzeri büyüklükteki depremlerin 100 km çapındaki alanı etkileyebileceğini belirtti.

Tsunami Uyarısı

Helen-Kıbrıs yayında tsunami riski

Görür, Antalya'da Helen-Kıbrıs yayında tsunami riskinin bulunduğunu ve bu bölgedeki fayların tsunami oluşturabilecek nitelikte olduğunu açıkladı. Bu durumun, deprem ve tsunamiye karşı hazırlıklı olmanın ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini söyledi.

Öneriler ve Tedbirler

Riskli bölgelerde binaların sağlamlığı kontrol edilmeli

Prof. Dr. Görür, riskli bölgelerdeki binaların sağlamlığının kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, deprem ve tsunami tahliye planlarının hazırlanması ve acil durum çantalarının bulundurulması gerektiğini belirtti.

Deprem ve tsunami tatbikatlarına katılınmalı

Görür, deprem ve tsunami tatbikatlarına katılmanın hayati önem taşıdığını ifade etti. Yetkililerin gerekli önlemleri alması ve vatandaşların da bilinçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Bu tedbirlerin hayati önem taşıdığına dikkat çeken Prof. Dr. Naci Görür, yetkililerin ve vatandaşların gerekli önlemleri alması gerektiğini belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.