AKSED Başkanı İbrahim Günay Bilge Kralı andı

AKSED Başkanı İbrahim Günay Bilge Kralı andı

Aliya İzzetbegoviç Kültür Sanat ve Eğitim Derneği (AKSED) Başkanı İbrahim Günay, Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzetbegoviç’in vefatının 18'inci yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Aliya İzzetbegoviç Kültür Sanat ve Eğitim Derneği (AKSED) Başkanı İbrahim Günay, Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzetbegoviç’in vefatının 18'inci yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajında İzetbegoviç'in ömrü boyunca Bosna Hersek'in bağımsızlığı için mücadele ettiğini, mücadeleci ruhuyla örnek bir kişiliğe sahip olduğunu söyledi.

Bilge Kral'ın eserlerinin gelecek nesiller için ilham kaynağı olacağını belirten Günay, "Aliya İzzetbegoviç, zor şartlar altında Bosna Hersek'in demokrasisi için, özgürlüğü için uğraş verdi ve verdiği bu savaşı kazandı." diye konuştu.

Aliya İzzetbegoviç Kültür Sanat ve Eğitim Derneği olarak düzenledikleri etkinliklerle Bilge Kral'ın fikirlerini daha geniş kitlelere duyurmaya çalıştıklarını ifade eden Başkan İbrahim Günay, “Bosna Hersek'e bağımsızlık yolunda liderlik eden ve derin bilgi birikiminden dolayı "Bilge Kral" olarak anılan Aliya İzzetbegoviç, ‘Düşmanına benzediğin zaman, savaşmanın anlamı kalmaz. Olduğunuz gibi kalın. Dininizi, milliyetinizi koruyun. Kimliğinizi kaybetmenin bedeli köleliktir’ diyerek sürekli bağımsızlığın önemi vurguladı ve bu uğurda pek çok fedakarlık yaptı. Onun tek gayesi, gelecek nesillere özgür bir ülke bırakmak oldu. Onun ilkeleri, birçok coğrafyaya, birçok lidere örnek oldu. Bosna Hersek halkı Aliya İzzetbegoviç’in gösterdiği yolda yürümeye devam ediyor.“ dedi.

Bosna Hersek'in Bosanski Samac şehrinde 1925'te doğan Aliya İzzetbegoviç, İkinci Dünya Savaşı boyunca faşist ideolojiye, ardından da komünist rejim ve uygulamalarına karşı çıktı.

"Genç Müslümanlar" isimli, kolej ve üniversite öğrencilerinden oluşan teşkilatın da kurucuları arasında yer alan Aliya, halkı için verdiği mücadele sırasında 1946 ve 1983'te iki kez tutuklandı. Bugün de ülkedeki en güçlü Boşnak partisi konumundaki Demokratik Eylem Partisi'ni (SDA) 1990'da kuran İzetbegoviç, Bosna'da 1992-1995'teki savaşta halkına önderlik etti. Savaşı bitiren Dayton Barış Antlaşması'nı 1995'te imzalayan Boşnak lider, bu anlaşmayla halkına uluslararası arenada tanınan bir devlet bıraktı. Sağlık sorunları nedeniyle 2000'de Devlet Başkanlığı Konseyindeki görevinden ayrılan İzetbegoviç, 19 Ekim 2003'te Saraybosna'da vefat etti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.