Aksaray'da Organik Sarımsak Ekim Sezonu Başladı: Hedef 150 Ton Rekolte

Aksaray'da Organik Sarımsak Ekim Sezonu Başladı: Hedef 150 Ton Rekolte

Yüksek aroması, selenyum ve germanyum oranıyla dikkat çeken Aksaray’ın organik sarımsağında 2025-2026 ekim sezonu başladı. 80 bin metrekare alanda yapılan dikimden 150 ton ürün bekleniyor.

Aksaray’ın Organik Sarımsağına Yurt Dışından Yoğun Talep: Ukrayna ve Romanya 300 Tonluk Alım Planlıyor

Aksaray'da aroması ve yüksek mineral değerleriyle öne çıkan organik sarımsağın 2025-2026 sezonu için ekim çalışmaları başladı. Ata tohumuyla üretilen, raf ömrü uzun ve selenyum ile germanyum açısından zengin olan sarımsağa, bu yıl yurt dışından da yoğun ilgi var.

Aksaray'da Organik Sarımsak Ekim Sezonu Başladı: Hedef 150 Ton Rekolte

Organik sarımsak üreticisi Uğur Öngün (34), babası Aydın Öngün’e (67) ait 80 bin metrekarelik alanda ekimlere başladıklarını belirtti. Öngün, "Geçen yıl don olayları nedeniyle rekolte düşüktü ancak bu yıl iklim şartları olumlu giderse 150 tonluk rekolte bekliyoruz" dedi.

Aksaray'da Organik Sarımsak Ekim Sezonu Başladı: Hedef 150 Ton Rekolte

Ekimlerin 10 Ekim’e kadar süreceğini aktaran Öngün, tohumların ata tohumu olması sayesinde iklim olumsuzluklarına karşı direnç gösterdiğini ifade etti. Geçtiğimiz yıl aynı alanda 110-120 ton civarında ürün aldıklarını belirten Öngün, bu sezon beklentilerinin daha yüksek olduğunu söyledi.

Aksaray'da Organik Sarımsak Ekim Sezonu Başladı: Hedef 150 Ton Rekolte

Aksaray sarımsağının uluslararası piyasada ilgi görmesinin en büyük nedenlerinden biri, içeriğindeki selenyum ve germanyum oranlarının yüksek oluşu. Öngün, “Raf ömrü uzun, aroması güçlü ve kabuk sayısı fazla olan sarımsağımız 18 ayrı çeşitte üretiliyor. Bio ve nano organik olarak sınıflandırılan bu ürünlere yurt dışından talep büyük” dedi.

Aksaray'da Organik Sarımsak Ekim Sezonu Başladı: Hedef 150 Ton Rekolte

Bu yıl yurt dışı taleplerin arttığını belirten Öngün, özellikle Ukrayna ve Romanya’nın toplamda 300 tonluk talepte bulunduğunu, bunun 100 tonunun organik, 200 tonunun ise nano organik ürünlerden oluştuğunu kaydetti.

Aksaray'da Organik Sarımsak Ekim Sezonu Başladı: Hedef 150 Ton Rekolte

Yüksek kalite ve doğal üretim süreciyle Aksaray sarımsağı, antibiyotik etkisi nedeniyle yurt dışındaki ilaç firmalarının da ilgisini çekiyor. Üreticiler, doğal tarım yöntemleriyle hem iç hem de dış pazarda büyümeyi hedefliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.