Akşama Ne Pişirsek ..?

Akşama Ne Pişirsek ..?

Akşama Ne Pişirsek ..?

Güveçte Mantarlı Kaşarlı Karışık Et Sote  

Perde Pilavı

Yoğurtlu, Havuç Salatası

Pudingli Şerbetli Kadayıf  

 

Not: Yemek Tarifleri Kişiliktir. Afiyet Olsun…

 

Güveçte Mantarlı Kaşarlı Karışık Et Sote  

sote.jpg

Malzemeler:

Yarım Kilo Tavuk Göğsü

3 Tane kırmızı yeşil biber

Yeşil biber

Bir büyük soğan

Bir kutu mantar

3 Büyük domates

Kaşar peyniri

Tereyağ

Zeytinyağ

Yapılışı;

Önceden haşladığımız tavuk göğüsünü küp küp doğruyoruz. Biberleri halka halka, soğanları küçük küçük ve mantarları ay şeklinde ince ince doğruyoruz. Tencereye koyduğumuz soğanları ve biberleri baştan 2 yemek kaşığı tereyağı ve zeytinyağı ile kavuruyoruz. Arkasından mantarları da atıyoruz.

Mantarlar biraz yumuşayınca etleri atıp kavurmaya devam ediyoruz. Sonra ufak doğranmış domatesleri tencerenin içine atıp kapağını kapatıyoruz.

Domatesler suyunu çekene kadar pişiriyoruz sonrada bir fincan kadar suyu yemeğin içine koyduktan sonra biraz daha pişirip yemeği güveçlere koyuyoruz. Üstlerine rendelenmiş kaşarı bol bol koyup güveçleri kısık ateşte kaşarlar eriyene kadar ısıtıyoruz.

 

Perde Pilavı

perde.jpg

Malzemeler:

Hamuru İçin:

1 tane yumurta

2 çorba kaşığı yoğurt

2 çorba kaşığı sıvıyağ

2 çorba kaşığı su

2 çay kaşığı tuz

Alırı kadar un

Pilavı için:

2 tane tavuk but

2 su bardağı pirinç

2 çorba kaşığı dolmalık fıstık

2 çorba kaşığı kuş üzümü

3 çorba kaşığı tereyağı

2 çay kaşığı tuz

Çok az tarçın

Çok az yenibahar

Çok az karabiber

1 kase badem

Yapılışı;

Tavuğu tuzlu suda haşlayıp didikleyelim. Pilav için tereyağını tencereye koyup fıstık ekleyip kavuralım. İçine pirinç,üzüm, tuz ve baharatları ekleyip 1-2 dakika kavuralım. 2 su bardağı tavuk suyu 1 su bardağı su ve tavukları ekleyip pişirelim. Pilav pişerken hamuru yoğurup dinlenmeye bırakalım. Pişireceğimiz fırın kabını yağlayıp bademleri dizelim. Üzerine hamuru açıp yerleştirelim. Pilavı koyup düzeltelim. Üzerini hamurla kaplayıp ısıtılmış 170 derece fırında pişirelim.

 

Yoğurtlu, Havuç Salatası

havuc.jpg

Malzemeler :
Yarım kg havuç.
Yarım kg yoğurt.
1-2 diş sarımsak.
Çok az sıvı yağ.
Çok az zeytinyağ.
Tuz.
 

Yapılışı;
Havuçlarımızı yıkayalım, soyacak yardımı ile güzelce tıraşlıyalım, rendeleyelim. Tavamıza çok az sıvı yağ koyalım, havuçlarımızı ekleyelim ve tuzumuzuda serpelim güzelce orta hararetli ocakda kavuralım. Kavrulan havuçlarımızı soğuması için kenarda bekletelim.
Sarımsaklarımızı soyalım ve tuz ekleyip ezelim. Büyükce bir kapaklı kaseye sarımsaklarımızı, yoğurdumuzu koyalım ve güzelce karıştıralım. ( Pürüzsüz bir karışım olmalı ) bu karışıma ılık haldeki kavurduğumuz havuçlarımızı ekleyelim ve yavaşca çok hırpalamadan yoğurdumuzla, havucumuzu karıştıralım. Bu aşamada tadına bakalım tuz ayarını, yoğurdun kıvamını konturol edelim. Tadı, kıvamı yerindeyse servis tabağımıza yerleştirelim.
Üzerine sızma zeytinyağ gezdirelim. İstediğimiz şekilde süsleyelim. ( maydanoz, dereotu, taze nane, pulbiber ) kullanabiliriz.

 

Pudingli Şerbetli Kadayıf  

kadayif.jpg

 Malzemeler:

1 kilo taze kadayıf

3oo gr. tereyağ ( margarinde olabilir )

Kreması için :

2 paket vanilyalı puding

Süt

Şerbeti için :

4 Su bardağı su

3/5 Su bardağı şeker

Yapılışı;

Kadayıfın yarım kilosunu tepsiye , yarım kilosunu başka bir kaba ayırıyoruz. kadayfıların üstüne 150 gr'lık yağı döküyoruz. Kadayıfları yağla birlikte parçalama işlemini yaptıktan sonra yağ ile yoğurmuş olduğumuz kadayıfları tepsiye yayıyoruz.

Kreması için daha önceden pudingleri sütle ocakta kaynatıp soğutuyoruz. Soğuyan pudingi tepsideki kadayıfın üstüne döküyoruz. Kaptaki diğer kadayıflarıda yağla aynı işlem yapılıp parçalanarak tepsideki pudingin üstüne yayıyoruz.

Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede üstü kızarana kadar pişiriyoruz. Yaklaşık 50 dakika iyice kızarmış olsun .

Pişen ve ılık haldeki kadayıfın üzerine önceden hazırladığımız ılık şerbeti döküyoruz. Kare şeklinde kesip şerbetini çektikten sonra ikram ediyoruz .

 

Derleyen; Müjdat GÖKÇE