AKPM'nin ilk Türk başkanı Çavuşoğlu

AKPM'nin ilk Türk başkanı Çavuşoğlu

(AKPM) Başkanlığına AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, seçildi.

Avrupa Konseyi tarihinde ilk kez bir Türk parlamenter, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanlık görevine seçildi.

AKPM Türkiye Delegasyonu Başkanı AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, genel kurulda bugün İspanyol parlamenter Luis Maria de Puig'in yerine AKPM Başkanlığına getirildi.

AKPM genel kurulunu Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de izledi.

Genel kurulu izleyenler arasında Alanya kaymakamı Hulusi Doğan, Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu, Çavuşoğlu'nun ailesi ve Alanya'dan gelen çok sayıda arkadaşı da yer aldı.

Avrupa Demokratlar Grubu tarafından aday gösterilen Çavuşoğlu, genel kuruldaki seçime tek aday olarak katıldı.

Türkiye'nin, 1949 yılından bu yana kurucu üyesi olduğu Avrupa Konseyi'nin Parlamenterler Meclisi'nde ilk defa bir parlamenteri, iki yıl süre için başkanlık koltuğuna oturdu.

Çavuşoğlu, iki dönemdir AKPM üyesi ve çeşitli komisyonlardaki aktif çalışmaları ile tanınıyor.

Çavuşoğlu'nun AKPM başkanlığına seçilmesinin ardından, Kasım 2010'da Türkiye, Avrupa Konseyi'nin karar organı bakanlar konseyinin dönem başkanlığını altı ay süreyle devralacak.

Türkiye'nin 1949 yılından bu yana üyesi bulunduğu Avrupa Konseyi’nde ilk kez Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanlığına AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, seçildi.

AKPM BAŞKANI MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU:ORTAK AVRUPA EVİNİN İNŞASI AÇIK TOPLUMU TEMEL ALMALI

Avrupa Konseyi Parlamenterler (AKPM) Başkanı, AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, ''ortak Avrupa evinin inşasının, açık toplum ilkesini temel alması gerektiğini'' söyledi.

AKPM Başkanı seçildikten sonra genel kurulda konuşma yapan Çavuşoğlu, ''farklılıklara saygı gösteren, ayırımcılığı reddeden, korku ve nefret üzerine inşa edilmemiş bir Avrupa'nın yaratılmasının'' önemine değindi.

Çavuşoğlu, göçlerin de tehdit olarak değil, fırsat olarak görülmesi gerektiğini belirterek, ''Dinler ve kültürlerarası diyaloğu güçlendirmemiz gerekir'' dedi.

Konuşmasında ırkçılıkla mücadeleye özellikle dikkati çeken Çavuşoğlu, ''Irkçılık, İslam ve Musevi karşıtlığı ve her türlü hoşgörüsüzlük ile ayırımcılıkla mücadele etmemiz gerekir'' diye konuştu.

Çavuşoğlu, konuşmasının bu bölümünde, Mevlana Celalettin Rumi'den alıntı yaparak, insan sevgisi ve hoşgörüsünün önemini vurguladı.

AKPM Başkanı Çavuşoğlu, terörizmle mücadeleye de atıfta bulunarak, herkesin güvenlik içinde ve insan haysiyetine uygun yaşaması gerektiğini, ancak terörün bu değerlere yönelik en önemli tehdit olduğunun altını çizdi.

Terörün her türlüsünün kınanması gerektiğini belirten Çavuşoğlu, işbirliği içinde teröre karşı kararlı bir şekilde mücadele edilmesi çağrısı yaptı.

Küreselleşme ile birlikte ortaya çıkan yeni zorluklara da değinen Çavuşoğlu, ekonomik kriz, çevre sorunu ile birlikte ayırımcılık ve hoşgörüsüzlüğün arttığı uyarısında bulundu ve hoşgörüsüzlüğe karşı Avrupa'nın etkili mücadele vermesinin önemli olduğunu söyledi.

Avrupa Konseyi bünyesinde sürdürülen reform çalışmaları konusunda da Çavuşoğlu, hukuk devleti, insan hakları ve demokrasinin gelişmesi için AKPM'nin önemli rol oynadığını ifade etti.

Çavuşoğlu, bu çerçevede AKPM'nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bünyesinde sürdürülen reform çalışmalarının da desteklemesi gerektiğini kaydetti.

AKPM'nin Avrupa Konseyi ülkelerinde yaşayan vatandaşları temsil ettiğini hatırlatan Çavuşoğlu, AKPM'nin bütün vatandaşların sorunlarına ve dertlerine kulak vermesi ve bu sorunların çözümü ile ilgili etkili çalışmalar yapması gerektiğini söyledi.

Çavuşoğlu, başkan olarak Avrupa Konseyi bakanlar komitesi ve Avrupa Konseyi genel sekreteri ile de uyumlu ve işbirliği içinde çalışacağını ifade etti.

Başkanlık görevine seçilmesine katkı sağlayanlara teşekkür de eden Çavuşoğlu, ''Küçüklüğümde de aktif bir siyasetçi olmak isterdim, ama ben Alanya'da gençliğimde babamın çiftliğinde çalışırken, bir gün 47 üyesi olan 800 milyon kişiyi temsil eden bir AKPM başkanı olacağımı hiç hayal etmezdim'' diye konuştu.

BAŞBAKAN ERDOĞAN: TÜRKİYE AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR GELİŞMEDİR. TEBRİK EDİYORUM

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanlığına seçilen AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu'nu kutladı.

Edinilen bilgiye göre, Başbakan Erdoğan, Çavuşoğlu'nu telefonla aradı. AKPM Başkanlığına seçilmesi nedeniyle Çavuşoğlu'nu kutlayan Erdoğan'ın görüşmede, ''Türkiye açısından önemli bir gelişmedir. Tebrik ediyorum. Başarılarınızın devamını diliyorum'' dediği öğrenildi.

AKPM BAŞKANI ÇAVUŞOĞLU: TÜRKİYE'Yİ AVRUPA'DA EN İYİ ŞEKİLDE TEMSİL EDECEĞİME İNANIYORUM

Mevlüt Çavuşoğlu'nun da Başbakan Erdoğan'a, ''Vermiş olduğunuz destekten dolayı size teşekkür ediyorum. Türkiye'yi Avrupa'da en iyi şekilde temsil edeceğime inanıyorum'' dediği kaydedildi.

CUMHURBAŞKANI GÜL ÇAVUŞOĞLUNU KUTLADI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu'nu, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanlığı'na seçilmesinden dolayı kutlayarak, başkanlığın ilk kez bir Türk tarafından üstlenilecek olmasını, Türkiye açısından önemli bir başarı ve gurur kaynağı olarak gördüğünü belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Gül, Çavuşoğlu'na AKPM Başkanlığına seçilmesi dolayısıyla mesaj gönderdi.

Cumhurbaşkanı Gül, mesajında, Çavuşoğlu'nun AKPM Başkanlığına seçilmesinden büyük memnuniyet duyduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

''On yıl boyunca üyesi olarak görev yaparak, çalışmalarına katkı sağlama imkanı bulduğum ve bu çerçevede önemine bizzat şahitlik ettiğim Avrupa Konseyi'nin en etkin organlarından biri olan Parlamenter Meclisi'nin Başkanlığının tarihinde ilk kez bir Türk tarafından üstlenilecek olmasını, ülkemiz açısından mühim bir başarı ve gurur kaynağı olarak görüyorum.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nde en yüksek mevki olan Başkanlığa seçilmeniz, şüphesiz azimli çalışmanız, yeteneğiniz, kurduğunuz olumlu ilişkiler ve şahsi gayretlerinizin eseri olduğu kadar, Avrupa Konseyi'nin Türkiye'ye gösterdiği güvenin ve milletimize karşı beslediği dostluk ve sevgi duygularının en müşahhas tezahürüdür.

Bu vesileyle, en samimi tebrik ve takdir hislerimi ifade ediyor, bugüne kadar gösterdiğiniz başarıların Başkanlığınız süresince de devam edeceği inancıyla en iyi dileklerimi iletiyorum.''

AKPM BAŞKANLIĞINA SEÇİLEN ÇAVUŞOĞLU'NU AİLESİ STRASBOURG'DA YALNIZ BIRAKMADI

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanlığı görevine seçilen AKPM Türkiye Delegasyonu Başkanı Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu'nun babası Osman Çavuşoğlu, "Mevlüt, benim desteğim, çevrenin desteği, kendi isteği ve çabasıyla buraya geldi" dedi.

AKPM Türkiye Delegasyonu Başkanı Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, İspanyol parlamenter Luis Maria de Puig'in yerine AKPM Başkanlığına seçildi.

Strasbourg'da Mevlüt Çavuşoğlu'nu yalnız bırakmayan ailesi, Mevlüt Çavuşoğlu'nun bu göreve getirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Baba Osman Çavuşoğlu, kendisinin 8 yaşında annesiz ve babasız kaldığını, okuyamadığını, bu nedenle çocuklarının okumasını çok istediğini kaydetti.

8 çocuğu bulunduğunu ve tüm çocuklarını okutmak istediğini, ancak onların okumak istemediğini belirten Osman Çavuşoğlu, "Mevlüt ilkokulu bitirince onu okutmaya karar verdiğini" anlattı.

Oğlunu okumaya özendirmek için bugün faaliyet gösteren bir vakıf okulunun temelini attıklarını vurgulayan baba Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Okulda ilk yıl oğlum birinci geldi. Mevlüt'ü koleje soktuktan sonra kafasına hep politikayı soktum. Yaşlı bir Japon hoca tutarak evde Japonca öğrenmesini sağladım. Arapça bilen hoca tuttum.

Belki Batı dünyası batar, Doğu blokları ayakta kalır düşüncesiyle Arapça bilen hoca tuttum. Siyasal Bilgiler Fakültesini bitireceği zaman, Amerika'da bir okul kazandı.

'Ben size çok yük oldum, kardeşlerimin hakkına da tecavüz ettim. Bu nedenle borcum var. Türkiye'de okursam arayan adam, Amerika'da okursam aranan adam olurum' dedi.

Bu sözleri beni ağlattı. Mevlüt, benim desteğim ve çevrenin desteğiyle, kendi isteği ve çabasıyla buraya geldi. Ben Türküm ve Müslümanım. 60 yıldır bir Türkün, Müslümanın seçilemediği yere oğlum seçildiği için çok gururluyum. Türkiye'nin, bilhassa Antalya ve Alanya'nın daha fazla gururlu olması lazım. Gurur hepimizin gururu."

KÜÇÜKLÜĞÜNDEN BERİ SİYASET ADAMI OLMASI İÇİN YÖNLENDİRDİK"

60 yıldır politika yaptığını anlatan Osman Çavuşoğlu, "Bugüne kadar Köksal Toptan'la Tansu Çiller'den bir kadın eşarbı ile kravat aldım. Yani menfaat politikası yapmayacaksın.

Mevlüt 8 yıldır milletvekilliği yapıyor. Bir tek kişi 'Mevlüt iş takipçiliği yaptı' derse servetimi veririm. Çünkü politika yapan adam hiç almayacak, hep verecek. Benim tavsiyem de anlayışım da bu" dedi.

Mevlüt Çavuşoğlu'nun ağabeyi Ahmet Çavuşoğlu da, kardeşiyle gurur duyduğunu belirterek, "Ben yıllarca DYP'de yönetim kurulu üyeliği yaptım.

Küçüklükten beri Mevlüt'ü siyaset adamı olması için yönlendirdik. Mevlüt de bunu en üst seviyeye kadar taşıdı. Gurur duyuyorum" diye konuştu.

Mevlüt Çavuşoğlu'nun Alanya'nın Türkler Belediye Başkanı olan küçük kardeşi Hayri Çavuşoglu, siyasetin babadan kalan bir şey olduğunu belirterek şu açıklamalarda bulundu:

"Büyüklerimize çok minnet borçluyuz. Onlar bize destek verip teşvik etti. Mevlüt Bey'in geldiği bu nokta Türkiye'nin gururudur.

Dış politikada yaşanan gelişmeler bir sürpriz olmamalı. Sadece Mevlüt Çavuşoğlu değil, Başbakan ve Cumhurbaşkanımızın da yaptığı çalışmalarla Türkiye bu noktaya geldi.

Bu aşamada Mevlüt Bey'e verilen desteğe minnettarız. Kendi çabalarıyla bu noktaya gelmiştir. Bu gururu hep beraber yaşamamız gerekiyor.

Ağabeyimin buraya seçilmesinin Türkiye'nin dış ilişkileri ve AB sürecine önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum."

Mevlüt Çavuşoğlu'nun ablası Fatma Sipahioğlu, 8 kardeş olduklarını hatırlatarak, Mevlüt Çavuşoğlu'nun başarılarından dolayı çok mutlu olduklarını söyledi.

Sağlık ve başarılarının devamını dileyen Fatma Sipahioğlu, "Türkiyemiz ve ailemiz için çok gurur verici bir olay. Kardeşlerimizle her zaman gurur duyduk, daha da duyacağız. Mevlüt'ün başarılı olacağına inanıyoruz" dedi.

Mevlüt Çavuşoğlu'nun diğer ablası Aysel Aksoy da, "Mevlüt benim çocuklarımın ve bütün yeğenlerimin önünde çok büyük bir örnek oldu.

Çocuklar daha şimdiden 'Acaba biz de bu noktalara gelebilir miyiz' demeye başladı" ifadesini kullandı.

Mevlüt Çavuşoğlu'nun ağabeyi Hasan Çavuşoglu ise mutluluğunu şu cümlelerle anlattı:

"Kardeşimizin geldiği bu noktadan gururluyuz. Alanya'nın da, Türkiye'nin de Mevlüt Bey'den daha fazlasını beklediğinin farkındayız.

Biz kardeşimizin daha fazla şeyler yapacağından eminiz. Ben siyaset yapmıyorum, ama kardeşlerimin bu çalışmalarına her zaman destek oldum.

İlk kez bir Türk ve Müslüman milletvekilinin buraya seçilmesinden dolayı mutluyuz. Her zaman daha fazlasını yapacağına inandık ve güvendik."

Çavuşoğlu'nu Strasbourg'da Türkiye'den giden heyetler de yalnız bırakmadı. Oylamayı izlemek üzere, Alanya'dan Kaymakam Hulusi Doğan, Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, Devlet Hastanesi Başhekimi İsmail Başaran ve Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoglu'nun da yer aldığı 72 kişi ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in başkanlığında 150 kişi de Strasbourg'a geldi. Ayrıca Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yaşayan 80 civarında Türk de oylamanın yapıldığı binaya gelerek Çavuşoğlu'na destek verdi.

AA