Akıncı Üssü davası

Akıncı Üssü davası

FETÖ'nün, darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı belirlenen Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya sanıklar, avukatları, müştekiler ile gaziler ve şehit yakınları katıldı.

Duruşmada savunması alınan sanık eski kursiyer pilot teğmen Muhammet Muzaffer Durmaz, darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz 2016'da öğleden sonra uçuş planlanmadığının belirtilmesi üzerine Akıncı Üssü'nden ayrıldığını söyledi.

Durmaz, cep telefonuna, eski pilot binbaşı Mustafa Azimetli'nin, tüm kursiyer teğmenlerin sosyal faaliyet için üsse gelmeleri yönünde emir verdiğine yönelik mesajın iletildiğini anlattı.

Bunun üzerine Akıncı Üssü'ne döndüğünü ifade eden sanık Durmaz, Azimetli'nin akşam görev uçuşu ve terörle mücadele harekatı yapılacağını, kendilerine de gelecek misafirlere mihmandarlık etmeleri yönünde emirler verdiğini kaydetti.

Azimetli'nin kursiyerlerle bir araya geldiği toplantı öncesinde telefonların toplandığını söyleyen Durmaz, bunu da rutin uygulama olarak düşündüğünü savundu.

- "Bir kişiye mihmandarlık yaptım"

Daha sonra saat 18.00 sıralarında nizamiyeye gelen sivil giyimli kişiyi 143. Filo'daki ek binaya götürmesine yönelik emir verildiğini dile getiren sanık Durmaz, bu şahsa mihmandarlık yaptığını kaydetti.

Durmaz, söz konusu kişinin kendisiyle konuşmadığını öne sürdü.

Bir süre irtibat noktası olarak nitelendirilen alanda telefonlara baktığını ifade eden Durmaz, bu sırada sanıklardan Hakan Evrim'in, Azimetli'yi aradığını söyledi.

Sanık Durmaz, filo içinde hareketlilik yaşandığını, teçhizatlı askerleri gördüğünü belirterek, gece saatlerinde kursiyer gazinosuna geçtiğini anlattı.

Gazinodaki kursiyer teğmenlerden darbe girişiminde bulunulduğunu öğrendiğini ileri süren Durmaz, gazinodaki televizyonun yerinde olmadığını fark ettiğini kaydetti.

Sanık Durmaz, darbe girişiminde bulunulduğunu öğrendikten sonra gazinodan çıkmadığını, sabah saatlerinde Akıncı Üssü'nden ayrıldığını öne sürdü.

- "Göz teması kurmuyordu"

FETÖ üyesi olmadığını savunan Durmaz, darbe girişimine yönelik herhangi bir faaliyet içinde yer almadığını iddia etti.

Mahkeme Başkanı Selfet Giray'ın, mihmandarlık yaptığı kişiyle ilgili sorusu üzerine Durmaz, "Araçla giderken kendisi sürekli camdan bakıyordu, göz teması kurmuyordu. Yaşı büyüktü. Üst rütbeli birisi diye düşündüm." ifadelerini kullandı.

Giray'ın, bugüne kadar izletilen görüntülerde söz konusu kişiyi görüp görmediğini sorması üzerine sanık Durmaz, görüntülerde mihmandarlık yaptığı kişinin bulunmadığını öne sürdü.

Sanık eski kursiyer pilot teğmen Alper Kalın da FETÖ üyesi olmadığını iddia ederek, hakkındaki suçlamaları reddetti.

Akıncı Üssü'nde filo komutanının terörle mücadele harekatı olacağını söylediğini anlatan Kalın, cep telefonlarının toplandığını, nizamiye bölgesinde silah dağıtıldığını söyledi.

Sanık Kalın, gece saatlerinde nizamiye bölgesinde çatışma sesleri duyduğunu belirtti.

Nizamiyeye yaralılar için ambulanslar geldiğini dile getiren Kalın, aracında bir süre bekledikten sonra sabah saatlerinde evine gittiğini öne sürdü. Sanık Kalın, silah kullanmadığını iddia etti.

Kalın'ın çapraz sorgusu sırasında bazı sanıklarla izleyiciler arasında gerginlik yaşandı. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Giray'ın talimatı üzerine bazı sanıklarla bir izleyici salondan çıkartıldı.

Sanık eski kursiyer pilot teğmen Ahmet Bahadır Özmen de 15 Temmuz 2016'da Akıncı Üssü 143. Filo'da İngilizce konuşma sınavı yapıldığını söyledi.

Terörle mücadele harekatı olacağının söylendiğini ifade eden Özmen, öğretmenler gazinosuna geçtiğinde sanıklardan Kubilay Selçuk'u gördüğünü kaydetti.

Özmen, darbe girişiminde bulunulduğunu öğrendikten sonra üssü terk etmeye karar verdiğini, bu sırada nizamiye bölgesinde yaralıların bulunduğunu gördüklerini anlattı.

FETÖ üyesi olmadığını iddia eden Özmen, darbe girişimiyle ilgisinin bulunmadığını öne sürdü.

Sanık Özmen, nizamiyede nöbet tutmadığını ileri sürerek, sanık Azimetli'nin gazinoda yaptığı konuşma sırasında da orada bulunmadığını iddia etti.

Mahkeme Başkanı Giray'ın sorusu üzerine Özmen, öğretmenler gazinosuna saat 21.00 sıralarında gittiğini, burada verilen emirle televizyon kurulumu yaptığını söyledi.

Sanık Özmen, öğretmenler gazinosunda sivil giyimli kişilerin de bulunduğunu dile getirdi.

Giray'ın, 143. Filo'da hangi sivilleri gördüğünü sorması üzerine Özmen, "Yüzlerine bakmadım. Bir kişinin saçı uzundu, saçı dikkatimi çekmişti." dedi.

Duruşmaya öğle arası verildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :