Akıncı, Anastasiadis'le telefonda görüştü

Akıncı, Anastasiadis'le telefonda görüştü

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum lider Anastasiadis'i telefonla arayarak, müzakerelerdeki güven artırıcı önlemler kapsamındaki Derinya ve Aplıç kapılarının açılması sürecinin hızlandırılması konusunu görüştü


LEFKOŞA (AA) - KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Lider Nikos Anastasiadis’le telefonla görüştü.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Akıncı, Anastasiadis'i telefonla arayarak, müzakerelerdeki güven artırıcı önlemler kapsamındaki Derinya ve Aplıç kapılarının açılması sürecinin hızlandırılması konusunu görüştü.

Görüşmede, Derinya ve Aplıç kapılarının geçişlere açılması sürecinin hızlandırılması yönündeki görüş birliğinin teyit edildiği vurgulandı.

Açıklamada ayrıca Akıncı'nın, BM Kalkınma Programı, AB Destek Ofisi ve BM Barış Gücü yetkilileri ile toplantı yaptığı kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı başkanlığındaki toplantıya KKTC Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı ve Geçiş Kapıları Teknik Komite Eşbaşkanı Mustafa Lakadamyalı, BM Kalkınma Programı Direktörü Tiziana Zennaro, BM Barış Gücü Kıdemli Danışmanı Lynn Hastings ve AB Destek Ofisi Kıdemli Yetkilisi Alessandro Bianciardi katıldı.

Toplantıda, Derinya ve Aplıç kapılarının açılması için BM Kalkınma Programı tarafından açılacak yol yapım ihalesi sürecinin hızlandırılması konusunun ele alındığı belirtildi.

Akıncı, toplantıda her iki kapının da açılması için son adımı oluşturan BM Kalkınma Programının yürüttüğü yol yapım ihalesinin daha fazla gecikmeden başlaması için, BM ve AB yetkililerinden gereken adımların süratle atılmasını istedi.

Kıbrıs'ta BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin arabuluculuğunda 15 Mayıs 2015'te yeniden başlayan müzakerelerde taraflar güven artırıcı önlemler çerçevesinde Aplıç ve Derinya kapılarının açılması konusunda uzlaşmıştı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler