Akdeniz’de boğulan Suriyeli kadın Almanya'da toprağa verildi
Almanya'ya sığınan eşi ve çocuklarının yanına gitmek isterken iki yaşındaki çocuğuyla Akdeniz'de boğulan Suriyeli kadının cenazesi aktivistlerce Berlin'e getirildi- Cenaze törenine, kadının sığınmacı konumundaki eşi ve diğer çocukları katılamadı
BERLİN (AA) - Ülkesindeki iç savaştan kaçmak isterken 2 yaşındaki çocuğuyla Akdeniz’de boğulan Suriyeli kadın, Almanya’nın başkenti Berlin’de defnedildi.
Avrupa Birliği ülkelerinin mülteci ve sığınmacı politikalarını protesto eden "Siyaset için Güzellik Merkezi" adlı bir grup aktivist, 34 yaşındaki Suriyeli kadının cesedini, ailesinin isteğiyle İtalya’dan Almanya’ya getirdi. Suriyeli kadın için Berlin’deki Gatow Müslüman Mezarlığı’nda cenaze töreni düzenlendi.
Grubun sözcüsü Stefan Pelzer, gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye’den Sudan’a, ardından Libya’ya geçen kadının, Avrupa’ya ulaşmak isterken iki ay önce Akdeniz’de iki yaşındaki kızıyla boğulduğunu söyledi.
Kadının cesedinin kurtarma ekiplerince bulunduğunu ancak kızının cesedine ulaşılamadığını anlatan Pelzer, “Siyaset için Güzellik Merkezi” olarak kadının cesedini İtalya’nın Sicilya bölgesinin Sortino kentinden Almanya’ya getirdiklerini kaydetti.
Sığınmacıların bulundukları duruma dikkati çekmek istediklerini belirten Pelzer, cenaze töreninde Suriyeli kadının tabutunun yanı sıra iki yaşındaki kızını temsil eden bir tabutun daha yer aldığını ifade etti.
- Ailesi cenaze törenine katılamadı
Kadının eşinin, diğer üç çocuğuyla Almanya’da sığınmacı olarak yaşadığını bildiren Pelzer, ülkedeki yasalara göre sığınmacıların bulundukları bölgeyi terk edememesi nedeniyle eşinin ve çocuklarının cenaze törenine katılamadığını belirtti.
Pelzer, kadının ve ailesinin isimlerini açıklayamayacaklarını kaydetti.
Avrupa ülkelerinin sığınmacılara karşı bir “savaş yaptığını” savunan Pelzer, "Biz sığınmacılara karşı Avrupa'da örülen duvarın yıkılmasını istiyoruz" dedi.
Akdeniz’deki olayları istismar ettikleri yönündeki suçlamalara karşı çıkan Pelzer, "Bu bir tiyatro değil, gerçek bu" değerlendirmesinde bulundu.
Pelzer, Avrupa’ya gelmek isteyen 30 binin üzerinde kişinin hayatını kaybettiğine işaret ederek, Almanya’nın ve diğer Avrupa ülkelerinin sığınmacılara kapılarını açmaları çağrısında bulundu.
Önümüzdeki günlerde de hayatını kaybeden başka sığınmacıların cesetlerinin ülkeye getirileceğini ve burada defnedileceklerini ifade eden Pelzer, pazar günü de sığınmacıların durumuna dikkati çekmek için Başbakanlık önünde bir eylemin yapılacağını duyurdu.
AA
Kaynak: