Ak Parti'nin Aydın Mitingi
Genel Başkan ve Başbakan Davutoğlu: (4)- "AK Parti döneminde yetişip de cuntayı, darbeleri, baskıyı bilmemiş, 28 Şubat zulmünü, 12 Eylül zulmünü görmemiş yeni nesillerin neye sahip olduğunu görebilmesi için, hepsini oraya götüreceğiz. Göstereceğiz ve diye
AYDIN (AA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yassıada'da plato kurulacağını bildirerek, "Şimdi oradan çağrıda bulunduk dedik ki hukukun katledildiği bu adada bundan sonra hukuk fakültelerinin mezuniyet töreni yapılsın. Kongre merkezi bitince inşallah, 27 Mayıs'ta sembolik olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni Yassıada'da toplarız. Kimsenin, milletin seçtiklerinin bulunduğu Meclis'e kilit vurmaması için, kimsenin Meclis'i kapatmaması için, kimsenin Meclis'in seçtiği insanlara hürmetsizlik yapmaması için" dedi.
Davutoğlu, İstasyon Meydanı'nda düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, Yassıada'da plato kuracaklarını söyledi.
AK Parti döneminde yetişen nesillerin cuntayı, darbeleri, baskıyı bilmediklerini, 28 Şubat, 12 Eylül zulmünü görmediklerini vurgulayan Davutoğlu, "Yeni nesillerin neye sahip olduğunu görebilmesi için hepsini oraya götüreceğiz. Göstereceğiz ve diyeceğiz ki; Bu topraklarda İstiklal Savaşı'na katılmış, düşmana karşı direnmiş Adnan Menderes'in idam sehpasına götürüldüğü kara günler yaşandı. Herkes görecek ve bilecek. Bugün orada da zikrettim yanında bir de demokrasi müzesi kuracağız. Ta ki kimse bir daha bu topraklarda milli iradeye meydan okumasın. İster darbeci, cuntacı, ister paralel yapılar şeklinde kim milli iradeye meydan okursa karşısında artık milyonlarca Adnan Menderes var. Birini şehit etmiş olabilirler ama işte binlercesi bu meydanda, her biri Adnan Menderes, her birimiz Adnan Menderes" ifadesini kullandı.
O mekanda sadece Yassıada ve yaşanan tarihin canlandırılacağını, barış toplantıları, özgürlük toplantıları, demokrasi toplantıları yapılacağını bildiren Başbakan Davutoğlu, Adnan Menderes'i yargılayan hakimin adının Sami Başol olduğunu hatırlattı.
Davutoğlu, şöyle devam etti:
"Orada sanki bütün kudret elindeymiş gibi Adnan Menderes'i, şehidimizi tahkim ederken ebediyen güçlü olacağını zannetti. Ama onun adı unutuldu, fakat Adnan Menderes'in adı bütün kalplerde yaşıyor. Sembol olarak yaşıyor, meşale olarak yaşıyor. Şimdi oradan çağrıda bulunduk dedik ki hukukun katledildiği bu adada bundan sonra hukuku fakültelerinin mezuniyet töreni yapılsın. Kongre merkezi bitince inşallah, 27 Mayıs'ta sembolik olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni Yassıada'da toplarız. Kimsenin, milletin seçtiklerinin bulunduğu Meclis'e kilit vurmaması için, kimsenin Meclis'i kapatmaması için, kimsenin Meclis'in seçtiği insanlara hürmetsizlik yapmaması için."
Başbakan Davutoğlu, TBMM'nin gazi bir meclis olduğunu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün öncülüğünde İstiklal Savaşı yaptığını, o dönemde dahi kapısına kilit vurulmadığını belirterek, "Yunan ordusu Ankara'ya yaklaştığında dahi Meclis'in milletvekilleri Ankara'yı terk etmeyi reddetmiştir, işgale karşı. Ama geldiler ve o Meclis'in kapısına kilit vurdular 27 Mayıs'ta. Yetmedi Meclis'in seçtiği hükümetlere 12 Mart'ta muhtıra verdiler. Yetmedi 12 Eylül'de bir daha meclise kilit vurdular. Danışma meclisi diye atanmış bir meclis kurudular. Yetmedi, 28 Şubat'ta Meclis'in seçtiği Refah-Yol Hükümeti'ne ve Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ı Anayasa Mahkemesine çıkardılar, savunan adam savundu. Adnan Menderes idam sehpasına yürüdü, Turgut Özal direndi. Ama hep birileri 'millete rağmen milleti idare etmeye' kalktılar" diye konuştu.
Benzer olayların AK Parti hükümeti döneminde de yapılmak istendiğini, 27 Nisan e-muhtırası verildiğini hatırlatan Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Sayın Cumhurbaşkanımız o zaman Başbakandı, ben de baş danışmanıydım. O geceyi iyi hatırlarım. Alınan karar şuydu; bize verilen e-muhtıra aynen iade edilecek... Aynen iade ettik. Şimdi şerefli Türk Silahlı Kuvvetleri görevini mükemmel yapıyor, kimse artık Türkiye'de darbeden bahsetmiyor. Asker-sivil ilişkisi demokratik kurallar içinde yerine, rayına oturdu. Ama bu sefer de cübbeler içinde, emniyet teşkilatı içinde bir başka grup türedi. 17-25 Aralıkta paralelci bir yapı Milli iradeye ket vurmaya çalıştı ve dönemin başbakanı diye seçilmiş başbakana, yani Adnan Menderes'in makamında oturan başbakana iddianameler hazırladılar. Bu sefer kafalarını çok sert kayaya çarpmışlardı. İşte o dönemin başbakanı şu anda cumhurbaşkanı ama onlar dönemin savcıları, dönemin... Bütün bu demokrasi mücadelesinde bir an dahi başımızı önümüze eğilmedi 13 yıldır. Sizin verdiğiniz Milli iradeye sahip çıktık mı, set çekmek isteyenlere dimdik direndik mi, bundan sonra da 7 Haziran'da bu emaneti bizim koruyacağımıza inanıyor musunuz? Adnan Menderes'in emanetini kim korur, Adnan Menderes'in emanetine kim sahip çıkar?
CHP'li vatandaşlarıma da sesleniyorum; 27 Mayıs'ta CHP ihtilale destek verdi. Adnan Menderes ölüme yürürken onurla şehadete yürürken Cumhuriyet Halk Partisi iktidar hesapları yapıyordu. 28 Şubat'ta 12 Eylül'de dik başlı görmedik onları. Rahmetli Ecevit bile kendi arkadaşlarından muzdarip olduğu için CHP'den istifa etti. 28 Şubat'ta milletin evlatlarını ikna odalarına sokan rektör yardımcılarını, CHP sonra milletvekili yaptı."
(Sürecek)
Kaynak: