'Ailemiz bizi öğretmen olacak biliyor'
Rektörlüğün formasyon ile ilgili yaptığı açıklama öğrencilerin ümitlerinin artmasına neden oldu
Selçuk Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi 3. sınıf ve mezun öğrencileri formasyon alamadıkları iddiasıyla 7 Temmuz Çarşamba günü Atatürk Kız Lisesi önünde bir basın toplantısı düzenlemişti. Basın toplantısından sonra Rektörlüğün formasyon ile ilgili yaptığı açıklama öğrencilerin ümitlerinin artmasına neden oldu
2009–2010 eğitim öğretim yılının sona ermesiyle kendilerine formasyon verilmediği gerekçesiyle harekete geçen Fen ve Edebiyat Fakültesi öğrencilerinin umutları arttı. Konu ile ilgili geçtiğimiz günlerde bir eylem yapan öğrencilere Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü’nden bir açıklama yapıldı.
Açıklamada YÖK tarafından gerekli iznin çıkması halinde yeni eğitim öğretim sezonunun güz döneminde formasyonun verileceği kaydedildi. SÜ resmi internet sitesinde yayınladığı açıklamada formasyon için tüm hazırlıkların tamamlandığı ve YÖK’ün 29 Temmuz’da yapacağı toplantıdan çıkacak kararın beklendiği belirtildi. Rektörlük tarafından yapılan açıklamanın kendilerini sevindirdiğini ifade eden öğrenciler, eskiye nazaran daha fazla umutlu olduklarını belirtti. Kendilerine yüzde 99 ihtimal ile formasyon verileceğinin söylendiğini anlatan öğrenciler, bekledikleri hergünün kendileri için maddi açıdan külfet olduğunu kaydetti. KPSS için bekleyen arkadaşlarının harici birçok arkadaşlarının memleketlerine geri döndüklerini söyleyen öğrenciler, kalan arkadaşlarının da birkaç gün sonra geri gitmeyi planladığını belirtti.
EĞER OLURSA KOTALI OLACAK
YÖK tarafından izin çıkması halinde formasyon alacakları için sevinçli olduklarını ifade eden öğrenciler, bu sevinçlerinin ise kota yüzünden yarım kaldığını söyledi. Eylül ayında başlaması planlanan formasyon için belli bir kota konulduğunu kaydeden öğrenciler, “Daha önceden böyle bir şey yoktu. Sadece ortalaması 2,5 olması yeterliydi. Bu yüzden arkadaşlarımız ortalamasını 2,5’a yükseltmek için çok çalıştılar, alt sınıftan geçtikleri derslerin notlarını yükseltmek için sınavlara tekrar girdiler. Ancak şimdi bizlere kota sınırlamasının getirileceği söylendi. Eğer olursa yaz aylarında bin 400 kişi alınacak, kış aylarında ise mezun öğrencilerden 500, 3. sınıf öğrencilerden de 500 kişi olmak üzere toplamda bin kişiye formasyon verilecek. Biz bu durumu öğrendikten sonra anladık ki eylemden sonraki tek kazancımız Rektörlüğün yapmış olduğu açıklama. Ancak bu yeterli değil. Biz mezun öğrenciler olduğumuz için yurtlarla ilişiğimiz kesildi. Bu yüzden kalacak yer sıkıntısı çekiyoruz. Biz dört sene boyunca devlet yurdunda kaldık. Bizi tekrar devlet yurduna alsınlar. Rektörlük bu açıklamayı yaptı ama Rektörlüğe giden bazı arkadaşlarımıza Rektörlükten evlerine gidin denilmiş” dedi.
AİLELERİMİZ BİZLERİ TESELLİ EDİYOR
Formasyon alamamanın maddi zararının yanı sıra manevi açıdan da kendilerini etkilediğini vurgulayan öğrenciler, aile hayatı açısından da sıkıntı yaşadıklarını belirtti. Ailelerinin kendilerini teskin etmeye çalıştığını anlatan öğrenciler, “Ailelerimiz bizleri öğretmen olarak biliyor. Çünkü sosyoloji bölümünde okuduğumuz için öğretmen olacağımızı zannediyorlar. Ancak formasyonu alamazsak biz sadece sosyolog olacağız. Birçok arkadaşımızın ailesi sosyologun ne olduğunu bilmiyor. Bu durum çok doğal çünkü ülkemizde sosyologların sayısı çok az. Bu yüzden ne yapacağımızı da bilemiyoruz. Diğer üniversitelerde başlayan bir uygulama niye bizim üniversitemizde başlamıyor? Biz bu sorunun cevabını anlayamadık. Hocalarımızın bize söylediğine göre uygulamanın başladığı birkaç üniversitede sorunlar yaşanmış ve uygulama geri çekilecekmiş. Bu yüzden uygulamanın tam anlamıyla sorunsuz çalışıp çalışmayacağı bilinmediği için böyle bir gecikmenin olduğu söylendi. Biz ayrıca formasyon hakkımız verilirse kotanın kaldırılmasını istiyoruz. Çünkü kota bizlere bir haksızlıktır. Kota olması halinde birçok arkadaşımız ortalaması 2,5 dahi olsa formasyon alamayacak. İnşallah bu durum bir an önce düzelir ve biz de derin bir oh deriz” diye konuştu.
Yaşar Sarı-memleket.com.tr
İşte Rektörlüğün internet sayfasında yayınladığı açıklama:
Pedagojik Formasyon Güz Döneminde Başlıyor
Üniversitemize bağlı Fen, Edebiyat, İlahiyat ve Güzel Sanatlar Fakülteleri bünyesindeki 3’üncü sınıf ve mezun öğrencilere yönelik açılması planlanan ‘Pedagojik Formasyon’ eğitimleri, YÖK’ten gerekli iznin çıkması durumunda Güz döneminde başlayacaktır. Yüksek Öğretim Kurulu tarafından üniversitemize verilen yetki doğrultusunda ‘Pedagojik Formasyon’ eğitimi için YÖK’ten henüz gerekli onay çıkmazken, konu 29 Temmuz’da yapılacak YÖK Genel Kurulu’nda ele alınacak ve onaylanması durumunda da eğitimler Eylül ayından itibaren başlayacaktır. Konu ile ilgili gerekli tüm hazırlıklar yapılmış olup, pedagojik formasyon eğitimleri ancak YÖK’ten gelen onay doğrultusunda başlatılabilecektir. REKTÖRLÜK