Aile sağlıklı ilişkilerle kurulur

Aile sağlıklı ilişkilerle kurulur

Konya Büyükşehir Belediyesi Sosyal Araştırmalar Merkezi (SAMM) ile Meram Halk Eğitim Merkezinin ortaklaşa düzenlediği 'Aile içi iletişim'konulu panelde sağlıklı bir ailenin nasıl olması gerektiği konusunda önemli mesajlar verildi.

Konya Büyükşehir Belediyesi Sosyal Araştırmalar Merkezi ile Meram Halk Eğitim Merkezinin birlikte düzenlediği 'Aile içi iletişim'konulu panel Alaaddin Keykubat Salonunda gerçekleştirildi. İnsan soyunun sürdürülebilmesi için ailenin son derece önemli bir yapı olduğunu belirten Panelin Oturum Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Aydın, özellikle batı ülkelerinde ailenin yeteri kadar önemsenmediğini söyledi. Türkiye'de de son yıllarda boşanmaların arttığına dikkat çeken Aydın, "yapılan araştırmalara göre aile yapılarında ciddi oranda dengesizlik söz konusu. Karı koca arasında saygı ve sevgi konusunda ciddi problemler yaşanıyor. Hal böyle olunca da çiftler arasında boşanmalar artıyor" dedi. Aileyi destekleyici ekonomik, kültürel faaliyetlerin artırılması gerektiğine vurgu yapan Aydın, evlenen gençlere şu tavsiyelerde bulundu."aile kurulurken işin sadece duygusal boyutuna bakmayın. Evlilikte denkliğe mutlaka özen gösterin. Evlenirken mutlaka aile büyüklerinin karalarını dikkate alın. Aile değerini kavramadan evlenmeyin"

Yrd. Doç. Dr. Halit Çalış ise aile yapısında Hz. Peygamber hayatının örnek alınması gerektiğini söyledi. Ailede temel unsurun sevgi ve saygıya dayandığını kaydeden Çalış, boşanmaların temelinde ki unsurları şöyle açıkladı. "iş güç yoğunluğu nedeniyle aileler ihmal ediliyor. Çocuklara ve eşlere yeterince zaman ayrılmıyor. İşyerlerinde patronunun gözüne girebilmek için her türlü fedakarlığı gösteren erkek veya bayan evinde aynı fedakarlığı göstermiyor. Aileler ellerinde bulunan imkanlara kanaat etmiyor daha fazlasını istiyor"

Panelin son konuşmacısı Uzman Psikolog Rahime Eker ise sağlıklı ailelerin sağlıklı ilişkilerle kurula bileceğini belirtti. Evlilikte problemlerin ortaya çıkmadan önce çözüme kavuşturulması gerektiğini dile getiren Eker, " eşlerinizi seçerken önce kendinizi ne kadar tanıdığını bilmeniz gerekir. Gençler arkadaşlık ve flört dönemlerinde her şeyi toz pembe olarak görüyor. Ancak evlenince bu maskeler yere düşüyor ve evlilikte yaşanması muhtemel problemler ortaya çıkıyor" şeklinde ifade etti.