"Aile Hayatı Konferansı"

"Aile Hayatı Konferansı"

İHH Genel Başkan Yardımcısı Oruç:- "(Türkiye'deki 3 milyon Suriyeli) İHH olarak biz bunu bereket olarak gördük. 3 değil 30 milyon da olsa bu memlekete ihtiyacı olana kapıların açılması ve mutlaka yardım edilmesi gerekiyor- Türkiye-Lübnan Parlamentolararas

İSTANBUL (AA) - İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Oruç, Türkiye'nin 3 milyonun üzerinde Suriyeli'ye ev sahipliği yaptığını belirterek, "İHH olarak biz bunu bereket olarak gördük. 3 değil 30 milyon da olsa bu memlekete ihtiyacı olana kapıların açılması ve mutlaka yardım edilmesi gerekiyor." dedi.

Oruç, İHH ile Ghirass Toplum Gelişim Derneğince düzenlenen, Kadın ve Demokrasi Derneğinin desteklediği (KADEM) "Aile Hayatı Konferansı"nın açılışında konuştu.

Kurum olarak dünyanın bütün coğrafyalarda yıllardır bombaların izlerini takip ettiklerini belirten Oruç, Bosna, Afganistan ve Çeçenistan'da yaşananları yakından gördüklerini söyledi.

Oruç, günümüzde ise Suriye ve Irak'ta yaşananlara tanıklık ettiklerini anlatarak, "Buralarda en çok sıkıntıyı kadınlar çekiyor. Erkekler, bir şekilde eşit şartlardalar. Ama ailenin temeli olan kadınlar çocuklarıyla ilgilenmek zorundalar. Kadınlar yalnızlar. Bu konferans fikri geldiğinde çok sevindim. Bu tür etkinliklerin İstanbul'da yapılmasından mutluyum. Dünyanın dört bir yanından kardeşlerimizi ziyaret ettik. Şimdi ise dünyanın dört bir yanından kardeşlerimiz 'Aile'yi konuşmak için İstanbul'a geldi. Konferansın konusu şok önemli." diye konuştu.

Türkiye'nin 3 milyonun üzerinde Suriyeli'ye kucak açtığını hatırlatan Oruç, "İHH olarak biz bunu bereket olarak gördük. 3 değil 30 milyon da olsa bu memlekete ihtiyacı olana kapıların açılması ve mutlaka yardım edilmesi gerekiyor. Gelenler, bombaların altından aldığımız ve almazsak başlarına bomba yağacak insanlar. Mutlaka bunu devam ettireceğiz." dedi.

Oruç, problemlerin çözümü için bir araya gelmenin önemli olduğuna işaret ederek, bu sayede başka kaynağa ihtiyaç duyulmayacağını dile getirdi.

Batı'ya gitmek için denizlerde ölen Suriyelileri unutmamak gerektiğini aktaran Oruç, "Orada kaybolan on binlerce çocuğu unutmamak lazım. Batı'da 10 binin üzerindeki çocuk kayboldu. Bu Avrupa Polis Teşkilatının verdiği rakamlar. Ailelerinden tamamen koparılmış sadece bu yaz aylarında alıkonuldu. Bütün bunları konuşmak ve çocukları korumaya almak için bir araya geleceğiz ve sorumluluğu biz alacağız." ifadelerini kullandı.

Türkiye-Lübnan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan da İslam'ın aileyi birkaç kısıma ayırdığını anlatarak, Hazreti Peygamber'in veda hutbesinde geniş bir aile tanımı yaptığını belirtti.

Aileyi korumanın önemine işaret eden Turan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Çekirdek aileyi korumak çok önemli. Allah'ın verdiği ömür süresince aileyi her türlü saldırıya karşı korumak durumundayız. Burada altı çizilen konu ise dünyada yaşanan savaşlar, açlık, sefalet ve insanoğlunun doymak bilmez ihtirası sonucu parçalanan ailelere işaret ediyor. BM'nin yayımladığı bir raporu görmüştüm. Dünyada 25-30 milyar insanın ihtiyacını karşılayacak kadar gıdanın var olduğunu belirtiyordu. Bugün açlık çekenleri görünce meselenin ihtiyaç sorunu değil ihtiras sorunu olduğunu görüyoruz."

Turan, Müslümanların kimsenin gözyaşı dökmesine rıza göstermeyeceğine vurgu yaparak, bugün bütün kan ve gözyaşının Müslüman coğrafyalarda olduğunu kaydetti.

Küresel yağmacıların ve sömürgecilerin kendi huzur ve refahlarını İslam dünyasının huzursuzluğunda gördüğünü dile getiren Turan, büyük İslam ailesinin parçalara ayrılmak istendiğini ifade etti.

Turan, Türkiye'nin İslam dünyasında en çok çaba gösteren ülke olduğuna dikkati çekerek, "Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Başbakanımız ve hükümetimizin temel politikası, yaşanılan coğrafyadaki sorunun kendi sorunumuz olarak görülmesidir." dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürü Muhammet Örnek ise bakanlık bünyesinde bütün dezavantajlı kesimlere hizmet veren alanlar ve bölümler olduğunu söyledi.

Ailenin birey ve toplum için temel kurum olduğunu dile getiren Örnek, Bakanlığın evlilik öncesi destek için eğitimler verdiği anımsattı.

Örnek, sağlam aile kurumları için çalışmalar yürüttüklerini dile getirerek, dünya genelinde de aileye verilen önemin her geçen gün arttığını belirtti.

Ghirass Toplum Gelişimi Derneği Başkanı Konuşması Sami Al Khatep'in de bir konuşma yaptığı açılışta, Sheyma Al Moghiri kum sanatı gösterisini icra etti.

İki gün sürecek konferansta, "Değişim evresinde Arap aileleri: Maruz kaldığı zorluklar ve devam etme gücü", "Lübnan kadınları: Aileme ve çocuklarıma vatandaşlığı kazandırma benim hakkımdır.",Aile çatışmaları", "Geçimini sağlayan kişiyi kaybeden kadın, ihtiyaçlar ve umutlu çözümler", "Savaşlar ve çatışmalar ve kadının liderlik ettiği ailesine karşı etkileri", "Göç ve gurbette kadının liderlik ettiği ailenin durumu" gibi başlıklarda sunumlar gerçekleştirilecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :