Ahududunun başkentinde yüzde 70 kayıp
Türkiye’de ahududu üretiminin yüzde 85’inin yapıldığı Bursa’nın Kestel ilçesinde bu yıl rekolte alarm veriyor. Çiftçiler, gen bozukluğu ve ağaçların yorulması nedeniyle ürünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor.
Türkiye’de ahududu üretiminin merkezi olan Bursa’nın Kestel ilçesinde çiftçiler, ciddi rekolte kaybıyla karşı karşıya kaldı. Geçen yıl 7 bin ton civarında olan üretim, bu yıl yüzde 65-70 oranında düştü.
Kestel Ziraat Odası Başkanı Eyüp Kılıç, bölgede ahududu ağaçlarının yorulduğunu ve artık eski verimi vermediğini belirterek, “Ahududu bölgemizde tükenmek üzere. 5 ton veren bahçe 1 tona düştü. Hasat başlamasıyla bitti çünkü ağaçlar bomboştu.” dedi.
“Islah çalışmaları yapılmazsa ürün yok olacak”
Kılıç, Avrupa ülkelerinde ürünlerin bölgeye uygun şekilde ıslah edildiğine dikkat çekerek, Türkiye’de bu çalışmaların sahada uygulanmadığını söyledi. “Kravatlı adamlar televizyonda konuşuyor, sahaya gelen yok. Yüksek ziraat mühendislerinin köye gelip yönlendirme yaptığını görmedik. Acilen ıslah yapılmalı.” diye konuştu.
İthal ürün rekabeti artırıyor
Üreticilerin en büyük sorunlarından birinin ithalat olduğunu vurgulayan Kılıç, “Bosna Hersek ve Sırbistan’dan gelen ahududu, bizim ürünlerimizle aynı fiyata piyasaya giriyor. Bu yıl üreticiden çıkış fiyatı 150 liraydı, ithal ürün de aynı fiyata geldi. Rekabet edemedik.” ifadelerini kullandı.
Üretim merkezi köyler büyük kayıp yaşadı
Kılıç, özellikle Kestel’in Lütfiye Mahallesi’nde geçen yıl 250 ton olan üretimin, bu yıl 70 tona düştüğünü belirterek, “Bölge çiftçisinin en önemli gelir kapısı tehlikede. Eğer önlem alınmazsa ahududu Kestel’de yok olacak.” uyarısında bulundu.

Kaynak: