Ahmet Davutoğlu'nun ihracında "Konya" etkisi

Ahmet Davutoğlu'nun ihracında "Konya" etkisi

Ahmet Davutoğlu’nun AK Parti’den ihracıyla ilgili kulis bilgilerini köşesine taşıyan Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, bu kararda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Konya’da kendisine gösterilen ilginin etkili olduğunu yazdı

Ahmet Davutoğlu’nun AK Parti’den ihracıyla ilgili kulis bilgilerini köşesine taşıyan Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, bu kararda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Konya’da kendisine gösterilen ilginin etkili olduğunu yazdı.

 “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Abdullah Gül-Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu, partilerine ilişkin mesaj verdiği Konya’daki açıklamalarını dikkatle takip ettim” diyen Selvi, “ Memleketi olması nedeniyle mesajların yoğunluğu Davutoğlu’na yönelikti. Ancak Abdullah Gül-Ali Babacan oluşumunu da pas geçmedi. Erdoğan önümüzdeki günlerde  Kayseri’ye gidiyor. Orada mesajlarının dozunu artırması ve hedefini daha da netleştirmesi bekleniyor. Bir eski Cumhurbaşkanı diğeri eski Başbakan ve ağırlığı eski bakanların oluşturduğu yeni partilere yönelik Erdoğan’ın her adımını önemsiyorum. Dikkatle takip edilmesi gerektiğine inanıyorum. Çünkü 2023’e giden yolun yapı taşları şimdiden döşenmeye başladı. Yeni partilerin AK Parti’yi ne kadar etkileyeceğini görme açısından Erdoğan’ın hamleleri büyük önem taşıyor. Doğru hamleler bu hareketlerin güdük kalmasına, yanlış adımlar ise büyümesine yol açabilir” ifadelerini kullandı.

İHRAÇ İÇİN DÜĞMEYE NASIL BASILDI?

İhrç süreniyle ilgili Selvi şu ifadeleri kullandı: "Erdoğan’ın Konya’da teşkilat mensuplarıyla yemekte yaptığı konuşmada, “Kağıt üzerinde üyemiz gözüküp de gönlünü ve yolunu bizden ayırmış olanlar varsa onları ayıklamaktan çekinmemeliyiz” sözü, AK Parti kulislerini dalgalandırdı. Çünkü Erdoğan, memleketi olan Konya’dan Davutoğlu’nun ihracıyla ilgili işareti vermişti. Dün Erdoğan’ın başkanlığında MYK toplantısı vardı. Davutoğlu’nun ihracının gündeme gelip gelmeyeceği merak ediliyordu. Hatta “Davutoğlu’nu ihraç edip, kahraman yapmaz” diyenler mevcuttu. Ancak uzun toplantının ardından Davutoğlu’nun ihracıyla ilgili karar alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Davutoğlu’nun konuşmalarından uzun süredir rahatsız olduğu biliniyordu. Bir süredir yakın çevresindeki hukukçularla ihraç edilmesi mi iyi olur yoksa edilmemesi mi iyi olur konusunu tartıyormuş. İhraç edersek mağdur durumuna düşürür, kahramanlaştırır mıyız? Madem AK Parti’den memnun değilsin o zaman  bu çatı altında durma, git partini kur diye bir tercihe zorlamak mı daha doğru olur diye bir arayış içindeymiş. Ancak Davutoğlu’nun açıklamalarını sürdürmesi nedeniyle ihraç sürecini başlatmış. Bu bir anlamda da Davutoğlu’nun kuracağı partiye erken doğum yaptırma hamlesi olarak değerlendiriliyor.

DAVUTOĞLU'NU SAVUNAN OLMADI

İhraç kararının alındığı MYK toplantısına baktım. Sadece zamanlama üzerinde durulmuş, Davutoğlu’nu savunan olmamış. Karar oybirliğiyle alınmış.Bu kararda Erdoğan’ın Davutoğlu’na rağmen Konya’da gördüğü ilgi etkili olmuş. Erdoğan Konya’dan memnun ayrılmış. Ama aynı zamanda bu kararın Abdullah Gül ve Ali Babacan’la yeni parti kurma hazırlıklarını yürütenler için de emsal olması amaçlanmış.

Abdullah Gül parti üyesi olmadığı, Ali Babacan da istifa ettiği için onlarla ilgili bir gündem yok. Zaten onlar da konuşmama siyaseti yaptıkları için bu aşamada şimşekleri üzerlerine çekmiyorlar. Yoksa Erdoğan’ın ilgi alanından çıkmış değillerHatta yeni parti işlerinin konuşulduğu zamanlarda Erdoğan’ın, “Hoca’dan bir şey çıkmaz ama Babacan’a dikkat etmek lazım” dediği söylenmişti."

20190901_2_37998139_47213654.jpg

erdogan-konya.jpg

Etiketler :