Ağustos ayı enflasyon rakamları

Ağustos ayı enflasyon rakamları

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu:- "Enflasyondaki gerilemenin talep daralmasından kaynaklandığını düşünüyoruz. Baz etkisi ile eylül ayında yıllık enflasyonda azalma devam edebilir"

KOCAELİ (AA) - Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, ağustos ayında enflasyondaki gerilemenin, talep daralmasından kaynaklandığını düşündüklerini belirterek, "Baz etkisi ile eylül ayında yıllık enflasyonda azalma devam edebilir." değerlendirmesinde bulundu.

Zeytinoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ağustos ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

Ağustos ayında TÜFE'nin piyasa beklentilerinin oldukça altında gerçekleşerek yüzde 0,29 azaldığını hatırlatan Zeytinoğlu, "Enflasyondaki gerilemenin talep daralmasından kaynaklandığını düşünüyoruz. Baz etkisi ile eylül ayında yıllık enflasyonda azalma devam edebilir. Ancak içinde bulunduğumuz eylül ayı hem Kurban Bayramı hem de okulların açılması ile harcamaların yüksek olacağı bir ay olacak. Bu bakımdan beklediğimiz bu azalış sınırlı kalacaktır." ifadelerini kullandı.

Zeytinoğlu, geçen yılın ağustos ayında yüzde 6,21 olan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'nin (Yİ-ÜFE) bu yılın aynı döneminde yüzde 3,03 olarak gerçekleştiğine dile getirerek, şunları kaydetti:

"Yİ-ÜFE'deki yavaşlama biz sanayiciler için önemli ve sevindiricidir. Bu gerilemenin enerjideki aylık yüzde 2,49 gerilemeden kaynaklandığını görüyoruz. Enerji fiyatlarındaki azalma petrol fiyatlarının gerilemesinden kaynaklanıyor. Eylül ayında petrol fiyatları 45-50 dolar aralığında kalırsa ÜFE'de bir miktar daha gerileme bekleyebiliriz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :